Een presentatie geven: veel mensen worden al onrustig bij de gedachte. Ze liggen ’s nachts wakker en voelen zich net zo zenuwachtig als bij een sollicitatie. Gelukkig kun je presenteren leren! Een handvol FAQ’s wijzen je de weg.
Hoe bereid ik mijn presentatie voor?
Denk eerst na over het doel en je doelpubliek. Want ieder publiek vraagt om een andere aanpak. Ook de context waarin je de presentatie geeft, is een belangrijke factor. Soms is het zelfs aangewezen om interactief te werken en de luisteraars te betrekken en naar hun ervaringen te vragen.
Schrijf ik alles op?
Ja, bereid je presentatie altijd schriftelijk voor zodat je weet wat, hoe en wanneer je iets wilt zeggen. Je verhaal heeft een duidelijke structuur met een inleiding, een midden en een slot. Begin met een opvallende ijsbreker. Zo heb je meteen de aandacht van je publiek. Het is aan te raden om de hoofdpunten te herhalen en voorbeelden te geven. Op het einde vat je je boodschap nog eens kort en krachtig samen.
Welke houding neem ik aan?
De inhoud is essentieel, maar de manier waarop je presenteert, is net zo belangrijk. Je houding, stem en lichaamstaal zijn doorslaggevend om je boodschap goed over te brengen. Maak oogcontact en beweeg. Dat zorgt voor ontspanning bij je publiek én bij jezelf.
Gebruik ik hulpmiddelen?
Natuurlijk. Audiovisuele hulpmiddelen ondersteunen je presentatie. Denk aan een YouTube-filmpje of foto’s op je laptop. Er zijn ook een heleboel presentatieprogramma’s op de markt, zoals PowerPoint, Google Docs of Prezi. Handig als je opsommingen geeft. Maar opgelet: ze dienen alleen als ondersteuning. Schrijf nooit te veel op een scherm. En zorg dat iedereen het scherm goed ziet.
Hoe controleer ik mijn zenuwen?
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Neem thuis je presentatie op en beluister de opname keer op keer. Nog beter: geef je presentatie voor een ‘oefenpubliek’ en vraag hun feedback. Welke zinnen komen goed over, welke niet? Waar heb je meer kracht nodig? Welke stukken moet je benadrukken? Waar neem je best een pauze? Tot slot: ademhalingsoefeningen zijn heel goed om je zenuwen en je stem te controleren
Iedereen kan een geslaagde presentatie geven. Het is vooral een kwestie van een goede voorbereiding en veel oefenen. Wil je ook (beter) leren presenteren? Ga aan de slag met onze tips of vraag advies aan een ervaren collega.