Staat er binnenkort een presentatie op je planning en krijg je het warm alleen al bij de gedachte eraan? Geen nood. Presenteren kan je leren. De skills van Barak Obama kunnen we je niet beloven. Maar met deze 10 basics lukt het ook jou gegarandeerd om de aandacht van je publiek te grijpen!

Als je sommige sprekers aan het werk ziet, lijkt het allemaal als vanzelf te gaan. Maar wees gerust, achter die ‘naturel’ zit heel wat hard werk. En dat is goed nieuws. Want met de juiste technieken en de nodige oefening maak ook jij een succes van je volgende presentatie!

1. Blijf bij je kernidee

Je publiek inspireren, overtuigen en tot actie aanzetten in een korte tijdsspanne van een presentatie? Dat lukt niet als je het over 101 zaken hebt. Beperk je tot een krachtig kernidee en blijf ook bij dat idee. Alle info die je naar een zijspoor leidt (hoe leuk ook), schrap je. Zo breng je een duidelijke boodschap aan je publiek.

2. Vertel vanuit een structuur

Een goed verhaal opbouwen, doe je vanuit een duidelijke structuur. Introduceer je publiek met je materie in een uitnodigende intro, werk je idee helemaal uit in een middenstuk en herhaal de belangrijkste punten en/of zet aan tot actie in je slot. Zo kan je publiek alle info makkelijker verwerken.

3. Start met een pakkende opener

Onderzoek wijst uit dat een eerste indruk bepalend is voor een succesvolle communicatie. Wil je je publiek helemaal meekrijgen? Doe dat dan vanaf de allereerste minuut. Start je presentatie met een opvallende opener: een interessante vraag, een sterke quote, opvallende cijfergegevens, etc.

4. Vertel een verhaal

Je presentatie opbouwen rond feiten en cijfergegevens is dodelijk saai. Maak je idee relevant voor je publiek. Vertel een persoonlijk verhaal dat herkenbaar is voor hen. Daardoor kunnen ze een connectie maken en staan ze helemaal open voor wat je te vertellen hebt!

5. Werk met beelden

Onthoud dit goed: jij vertelt het verhaal. Hetgeen je projecteert op het scherm is louter een houvast voor je publiek. Zet je presentatie dan ook niet vol teksten. (En lees zeker nooit iets af van het scherm met je rug naar je publiek!) Gebruik in plaats daarvan beelden, foto’s, infographics, … die je verhaal visueel ondersteunen en je publiek meeslepen in wat je te vertellen hebt.

6. Gebruik (grappige) voorbeelden

Theorie is voor schoolboeken. Doorspek je presentatie met sprekende voorbeelden en anekdotes. Dat maakt je verhaal een stuk concreter en begrijpelijker. Maak ook gebruik van de kracht van humor. Door een glimlach realiseer je instant een hogere impact op je publiek.

7. Zorg voor interactie

Niemand vindt het leuk te moeten luisteren naar iemand die zijn/haar verhaal eentonig afratelt. Betrek daarom je publiek. Lok reacties bij hen uit. Dat lukt door af en toe een vraag te stellen, een grappige anekdote te vertellen, mensen in de ogen te kijken en te bewegen in plaats van stokstijf op je plek te blijven staan.

8. Oefenen, oefenen en … oefenen

Een artiest stapt toch ook nooit onvoorbereid een podium op? Oefenen, véél oefenen is dus de boodschap. Liefst voor de spiegel. Of beter nog: film jezelf met je smartphone. Er is niets zo confronterend als jezelf bezig te zien. Zorg dat je je verhaal door en door kent, vergeet niet te ademen en heb aandacht voor je lichaamstaal. Zo voel je jezelf meteen een stuk zelfzekerder.

9. Voorzie altijd een plan B

Je op voorhand nerveus maken over alle (technische) dingen die zouden kunnen mislopen tijdens je presentatie? Niet nodig. In plaats daarvan voorzie je er oplossingen voor. Een lege batterij is geen probleem als je je lader bij hebt. Werkt de aansluiting met je computer niet? Je usb-stick met daarop je presentatie of hand-outs ervan brengen hulp.

10. Sluit af met een memorabel slot

Het slot van je presentatie moet als een spectaculair dessert zijn: een perfecte afsluiter die nog lang blijft nazinderen. Herhaal niet alleen zomaar de ‘take-aways’ van je verhaal, maar verras opnieuw even met een zinderende quote of een opvallende call-to-action.


Die volgende presentatie van jou? Die komt met de 10 bovenstaande tips en technieken helemaal goed. Wedden dat je er deze keer misschien zelfs van geniet?


Veel succes alvast en … Enjoy your (presentation) Job!

Vind jouw droomjob!

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen