Thuiswerk. In normale omstandigheden is dat erg leuk. En productief. Omdat er geen collega’s zijn die je storen. Hierdoor kun je meestal bergen werk verzetten. Door de coronacrisis zijn heel wat mensen plots verplicht om thuis aan de slag te gaan. Dat is – zeker met kleine kinderen in huis – een uitdaging. Onderstaande tips maken het alvast iets makkelijker …
Het is niet omdat je thuiswerkt, dat je verplicht bent om altijd bereikbaar te zijn. Maar je moet natuurlijk wel de afgesproken uren presteren. Maak daarom duidelijke afspraken met je werkgever. Misschien begin je graag wat vroeger dan normaal omdat het thuis dan helemaal rustig is. Laat het je leidinggevende weten. En zorg dat je tijdens de reguliere kantooruren enkele tijdsblokken beschikbaar bent om dringende telefoons of e-mails te beantwoorden of videocalls te voeren. Maak ook voor je kinderen duidelijk welke uren je precies werkt.
Kinderen weten graag waar ze aan toe zijn. Een handige planner is daarom een must. Kunnen je kinderen nog niet lezen? Werk dan met leuke tekeningen of iconen: mama of papa achter de computer, lunchpauze, schermtijd, … Maak je kind wel duidelijk dat de planning een leidraad is, en dat af en toe wat flexibiliteit een must is. Loopt het nog niet helemaal zoals het moet? Pas de planning dan aan.
In de woonkamer of aan de keukentafel je laptop openklappen? Niet zo’n goed idee. De afleiding is op die manier namelijk heel erg groot. Zoek een plekje waar je in alle rust kan werken. Tover een (deel van een) bepaalde kamer om tot werkplek. En maak je zoon of dochter duidelijk dat hij of zij enkel kan binnenkomen als de deur open is. Of hang een bordje op de deur of ze binnen mogen of niet.
Jonge kinderen kunnen zich wel even alleen bezighouden, maar niet een hele werkdag. Naast structuur is het belangrijk om ook wat concrete doelen te definiëren. ‘Speel maar met je speelgoed’ is te vaag. ‘Maak je lievelingseten eens na met de klei’ is een veel duidelijker voorbeeld. Andere mogelijke doelen: maak je huiswerk, dek de tafel, speel een half uurtje met de hond, luister naar die ene podcast, was je fiets, …
Elke dag naar de supermarkt? Dat is tijdsverspilling. Maak een boodschappenlijstje en een weekmenu. Geef je zoon of dochter eventueel inspraak. De ingrediënten met de kortste houdbaarheidsdatum verwerk je uiteraard als eerste. Net voor je opnieuw naar de winkel moet, zijn diepvriesgroenten een echte timesaver! Wat ook helpt: de avond voor je thuiswerkdag een ovenschotel voorbereiden. Zo heb je de dag zelf een verse maaltijd in een handomdraai.
Ideeën nodig?
Niks zo vervelend als een videocall met een zeurend kind op de achtergrond. Doet je zoon of dochter nog een middagdutje? Dan is dat het ideale moment om te brainstormen met collega’s, belangrijke telefoontjes te voeren of een strategische videocall in te plannen. Is je oogappel al wat ouder? Laat zijn of haar schermtijd dan synchroon lopen met jouw vergadering. Op die manier is de kans groot dat je gedoe voorkomt.
Neem op tijd en stond een pauze om bijvoorbeeld samen met je zoon of dochter een vieruurtje te eten. Of even samen te spelen. Leg tijdens dat kwartiertje je smartphone weg en spendeer je aandacht helemaal aan je zoon of dochter. Op die manier stoom je hem of haar klaar om daarna terug even flink alleen te kunnen spelen.
Lees ook: Neem op tijd pauze en voorkom stress
Met deze tips maak jij jouw thuiswerkdag als ouder alvast iets aangenamer.
Lees ook: Combineer je werk en gezin als een pro
Hieronder ontdek je vijf krachtige manieren én tips om ook binnen jouw team levenslang leren te stimuleren.
Authentiek leiderschap wint aan terrein in de bedrijfswereld, en dat is niet zonder reden.
Wendbaarheid op de werkvloer is niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak.
Hieronder ontdek je vijf krachtige manieren én tips om ook binnen jouw team levenslang leren te stimuleren.
Authentiek leiderschap wint aan terrein in de bedrijfswereld, en dat is niet zonder reden.
Wendbaarheid op de werkvloer is niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak.