Heb je 15 april al aangevinkt in je agenda? Op de ‘Dag van de Medewerker’ – die jaarlijks plaatsvindt op de derde donderdag van april – zetten werkgevers hun management assistants en andere medewerkers in de bloemetjes. Zeker in deze uitdagende coronaperiode is een originele attentie en bijhorend schouderklopje meer dan welkom voor heel wat werknemers. Hoe ontstond het concept van deze dag? En hoe kom je als zaakvoerder of leidinggevende origineel uit de hoek om jouw medewerkers te laten voelen wat zij waard zijn?
Een van oorsprong Amerikaans idee
In 1952 werd in de Verenigde Staten de eerste Secretaressedag gelanceerd. Het doel? Zoveel mogelijk vrouwen aanmoedigen om een carrière te starten als secretaresse. In de jaren 80 waaide deze formule over naar Europa, waarbij uitzendbureaus het concept in ons land lanceerden. De Secretaressedag groeide uit tot een vast moment om secretaresses letterlijk in de bloemetjes te zetten voor hun werk.
Van Secretaressedag naar Management Assistant Dag
De voorbije decennia wijzigde de job van secretaris of secretaresse ingrijpend. Hij of zij evolueerde naar een veelzijdige management assistant, ofwel een multitasker ‘pur sang’ die organisatietalent, communicatievaardigheden en een proactieve aanpak in één persoon verenigt. Management assistants zijn uitgegroeid tot administratieve sleutelfiguren in het bedrijf of de organisatie waarvoor ze werken.
Nieuwe uitdagingen maken job een pak complexer
Onder invloed van nieuwe technologische ontwikkelingen doken in bedrijven en organisaties de laatste jaren heel wat nieuwe uitdagingen op. Telewerk – in alle mogelijke vormen – is er slechts één van. En wat dan gezegd van het voorbije jaar, met de coronacrisis als aanjager voor een toenemende digitalisering van taken, de hybride werkplek, ‘het nieuwe normaal’ en change management? Geen wonder dat heel wat management assistants toe zijn aan een extra schouderklopje.