Sinds 1 april 2016 is de nieuwe kmo-portefeuille zowel inhoudelijk als administratief sterk vereenvoudigd. Dit brengt enkele belangrijke wijzigingen met zich mee voor Vlaamse kmo’s en vrije beroepers. Asap zet ze voor jou op een rijtje — zo eenvoudig mogelijk.

Wat is een kmo-portefeuille?

In het kort: dankzij de kmo-portefeuille kunnen Vlaamse kmo’s en vrije beroepers genieten van subsidies voor de aankoop van advies of opleidingen bij een geregistreerde dienstverlener. De kmo-portefeuille kan gebruikt worden voor elke opleiding of adviesverlening die relevant is voor de onderneming. Denk aan advies voor het opstellen van een marketingplan, bijscholing rond boekhouding of een opleiding om verkooptechnieken bij te schaven.

Waarom een vereenvoudigde kmo-portefeuille?

De Vlaamse regering nam de kmo-portefeuille grondig onder handen. De vereenvoudigde portefeuille (vanaf 1 april 2016) neemt dan ook nog meer drempels tot de verdere professionalisering van kmo’s weg.

Wat is er veranderd aan de nieuwe KMO-portefeuille?

1. Advies en opleiding

“Advies is advies”, dit is voortaan het principe bij het Agenschap Innoveren en Ondernemen. De vroegere — vaak complexe — pijlers vallen weg. Er blijven nog twee pijlers over waarvoor kmo’s en vrije beroepers subsidies kunnen ontvangen: advies en / of opleidingen.

2. Hoger subsidiebedrag

Het jaarlijke totale subsidiebedrag ligt hoger. Vroeger kreeg men 2500 euro per jaar voor opleiding en 2500 euro per jaar voor advies. Nu wordt dit bedrag opgetrokken voor beide samen tot 10.000 euro per jaar voor kleine ondernemingen en 15.000 euro per jaar voor middelgrote ondernemingen.

Kmo’s en vrije beroepers kiezen dus volledig vrij om de financiele steun in te zetten voor advies of opleiding.

3. Eenvoudig steunpercentage

Voor alle opleidingen en adviezen kunnen kmo’s en vrije beroepers zich laten subsidiëren naargelang grootte: kleine ondernemingen krijgen 40 procent steun (max. €10 000 aan subsidies), middelgrote ondernemingen 30 procent (max. €15 000 aan subsidies).

4. Eenvoudigere aanvraag

Ook de manier van aanvragen wordt eenvoudiger: de kmo-portefeuille is beschikbaar via een eenvoudige en geautomatiseerde applicatie van het Agentschap Innoveren en Ondernemen, zonder tussenkomst van een dossierbehandelaar.

Nieuw: de kmo-groeisubsidie

De overheid riep ook een nieuwe subsidie in het leven voor bedrijven met groeiambitie: de kmo-groeisubsidie. Kmo’s kunnen zo gericht steun krijgen voor hun groeitrajecten door innovatie, internationalisering of transformatie. De financiële ondersteuning wordt verleend voor het verwerven van de benodigde kennis gericht op groei. De kmo-groeisubsidie bedraagt maximum 25.000 euro per jaar.


Meer weten over de nieuwe kmo-portefeuille? Surf naar www.kmoportefeuille.be.


Enjoy Your Job

Vind versterking voor jouw team!

contacteer ons

Meer blogartikels lezen