Wat betekent een stroomonderbreking (door de overheid opgelegd) nu voor de tewerkstelling van jouw werknemers? Je zal moeten nagaan of er in het geval van een stroomonderbreking sprake is van overmacht, of je gewaarborgd dagloon moet betalen, of je met je werknemers kan overeenkomen dat zij dan vakantie opnemen en of je eventueel flexibele werkroosters invoert.
Hier onder lichten we kort deze mogelijkheden kort toe:
Gewaarborgd dagloon
Wanneer gedurende enkele uren de stroom onderbroken wordt en de werknemers hun werk niet kunnen verder zetten betreft het een onvolledige arbeidsdag. Hierdoor is het niet mogelijk om tijdelijke werkloosheid in te roepen. Kan je voor de resterende tijd van de arbeidsdag geen alternatief werk aanbieden? Dan ben jij het gewaarborgd dagloon verschuldigd aan je medewerkers.
Overmacht
Wanneer je als werkgever niet in staat bent om voorafgaand aan een stroomonderbreking tijdig de nodige maatregelen te treffen, is het mogelijk om overmacht in te roepen. Hiervoor dien je echter wel te bewijzen dat er geen mogelijkheid was om bv. ander werk aan te bieden, de werknemers van thuis te laten werken, werkroosters verschuiven of generatoren in te schakelen. Kan je dit bewijzen? Dan kan je voor je medewerkers tijdelijke werkloosheid inroepen voor het verlies van een volledige arbeidsdag en hebben zij recht op een werkloosheidsuitkering.
Vakantie opnemen
Je kan als werkgever met je werknemer overeenkomen dat er op de dagen van stroomonderbreking vakantie wordt ingezet. Let wel, een werkgever kan niet eenzijdig opleggen dat werknemers verlof dienen op te nemen op deze dagen. Dit dient steeds in overleg te gebeuren.
Uurroosters aanpassen
Wanneer een onderneming met flexibele uurroosters werkt kan er op de dag van de stroomonderbreking gekozen worden voor een uurrooster dat buiten de uren van de stroomonderbreking valt. Let er echter wel op dat dit uurrooster opgenomen wordt in het arbeidsreglement. Bekijk vooraf grondig deze optie en laat tijdig uw arbeidsreglement aanpassen.