“Hoeveel wil je verdienen?” Als er één vraag is die moeilijk te beantwoorden is, dan is het wel deze. Want je wil die job echt wel hebben. En dus is het belangrijk jezelf niet uit de markt te prijzen. Maar je mag jezelf tegelijkertijd ook niet onderschatten, daar krijg je later toch maar spijt van. Hierbij enkele tips om je goed voor te bereiden zodat je deze vraag voortaan zelfzeker beantwoordt.

Onderhandelen over je toekomstige loon: het is een van de moeilijkste zaken tijdens een sollicitatiegesprek. Tenminste, als er ruimte is voor onderhandelen. Hou er namelijk rekening mee dat je werkgever in spe niet altijd even flexibel kan omspringen met je loon. In grote ondernemingen en in overheidsbedrijven gelden strikte loonbarema’s. In alle andere gevallen bereid je je best goed voor op deze toch wel tricky salarisvraag. Met deze 6 tips lukt het je sowieso.

6 tips om je voor te bereiden op een loonsonderhandeling

1. Bepaal voor jezelf hoeveel loon je wil verdienen

Bepaal in eerste instantie voor jezelf hoeveel je minimum zou willen verdienen. Wat heb je nodig voor je levensonderhoud: de huur, boodschappen, verzekeringen, vrije tijd, … ? Vraag vervolgens eens rond in je omgeving hoeveel collega’s, vrienden en familie verdienen voor gelijkaardige functies. Of check online de gemiddelde lonen in je sector. Daardoor heb je meteen een goed idee of je verwachtingen realistisch zijn.

2. Leg de vraag terug bij je werkgever-in-spe

Voel je je onzeker en wil je jezelf zeker niet vastpinnen op een bepaald bedrag? Leg de salarisvraag dan terug bij je interviewer. Hij/zij zit tenslotte in de beste positie om de job naar waarde te schatten. Informeer naar de gangbare salarisnormen voor een gelijkaardige functie binnen de onderneming, zodat je op basis daarvan verder kan onderhandelen.

3. Versterk je onderhandelingspositie

Hoeveel je werkgever in spe bereid is te betalen? Dat is afhankelijk van hoe graag hij/zij wil dat je voor hem/haar komt werken. Maak tijdens het gesprek dan ook duidelijk wat je waard bent, zonder opschepperig te klinken. Overtuig je interviewer van je kwaliteiten, werklust en enthousiasme. Vertel over concrete verwezenlijkingen en realisaties. Daarmee zet je meteen een belangrijke stap richting je ideale loon.

4. Gebruik je huidige loon als referentie

Ben je momenteel aan het werk? Dan kan je eventueel je huidige loon en extra voordelen vermelden als referentie. Starten in een nieuwe firma aan dezelfde financiële voorwaarden maar in een job waar je je helemaal thuis voelt, is meteen al een stap vooruit. Informeer zeker naar doorgroeimogelijkheden en (jaarlijkse) evaluaties met mogelijke loonaanpassingen, zo maak je meteen je ambitie duidelijk aan je werkgever in spe.

Asap-tip

Lieg nooit over je huidige loon om betere voorwaarden in de wacht te slepen. Je nieuwe werkgever komt hier bij de loonadministratie sowieso achter!

5. Hou rekening met het totaalplaatje

Je loon is niet de enige factor om in aanmerking te nemen. Er zijn nog heel wat andere voordelen die je verloning aantrekkelijk kunnen maken zoals extra vrije dagen, maaltijdcheques, een 13de of eventueel zelfs 14de maand, een groepsverzekering, een firmawagen met tankkaart, een laptop, gsm, opleidingsmogelijkheden etc.

6. Denk een nachtje over het loonsvoorstel

Stelt je werkgever in spe je een bedrag voor dat onder je verwachtingen ligt? Zeg dat dan eerlijk en vraag of je er enkele dagen over mag nadenken. Daarmee neem je even wat druk van de ketel en kan je voor jezelf alles rustig op een rijtje zetten voordat je iets doet waar je later spijt van krijgt (de job weigeren omwille van het loon of de job aannemen maar met een knagende ontevredenheid op de werkvloer verschijnen).

Asap-tip: 

Bereken hier snel je loon van bruto naar netto.

Onderhandelen over je toekomstige loon? Dat doe je meteen een stuk meer zelfzeker met bovenstaande tips. Praat er rustig over met je interviewer en kom elkaar tegemoet. Dan leggen jullie gegarandeerd een solide basis voor een succesvolle samenwerking!

Enjoy your (new) Job!

Vind jouw droomjob!

Ontdek nu

Meer blogartikels lezen