Bij een sollicitatiegesprek kan je bijna niet ontsnappen aan dé klassieker onder de vragen: "Waar zie je jezelf over vijf jaar?" Dit lijkt misschien een lastige vraag, maar met een beetje voorbereiding kan je dit omzetten in een kans om jezelf van je beste kant te laten zien.

Waarom stellen ze deze vraag?

Werkgevers willen niet alleen weten of je de juiste vaardigheden hebt voor de job, maar ook of je toekomstplannen aansluiten bij de visie van het bedrijf. Ze zoeken iemand die niet alleen nu, maar ook op lange termijn waarde kan toevoegen. Een goed antwoord laat zien dat je ambities hebt, zonder dat je overkomt alsof je na een paar maanden alweer weg wilt.

Hoe bereid je je voor?

Het lijkt een lastige vraag, maar met een beetje nadenken kom je al snel tot een sterk antwoord. Hier zijn enkele tips om jezelf voor te bereiden:

  • Bepaal je lange termijn doelen: Denk na over waar je echt gelukkig van wordt in je werk. Wil je doorgroeien binnen dezelfde sector? Of zie je jezelf een nieuwe skill leren?

  • Link je toekomstvisie aan het bedrijf: Laat zien dat je toekomstplannen aansluiten bij de waarden van het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld door te vermelden dat je jezelf verder ziet ontwikkelen dankzij de opleidingsmogelijkheden of doorgroeikansen binnen de organisatie.

  • Blijf flexibel: Het is helemaal oké als je nog geen kristalhelder toekomstbeeld hebt. Focus op je motivatie om bij te leren en je vaardigheden verder te ontwikkelen. Dit toont je ambitie zonder dat je jezelf vastpint op één traject.

Hoe formuleer je je antwoord?

Een goed antwoord op deze vraag is persoonlijk, maar tegelijkertijd flexibel. Hier zijn twee voorbeelden om je op weg te helpen:

  • "Over vijf jaar hoop ik mezelf verder te hebben ontwikkeld binnen dit vakgebied. De mogelijkheden die jullie bedrijf biedt, zoals opleidingen en doorgroeikansen, spreken me enorm aan. Ik zie mezelf hier een belangrijke rol spelen binnen het team."

  • "Hoewel ik nu nog opensta voor verschillende richtingen, wil ik zeker blijven groeien. Ik hoop over vijf jaar nieuwe verantwoordelijkheden te hebben en verder te blijven ontwikkelen in mijn expertise. De ondersteuning die jullie bieden, zoals de jaarlijkse opleidingsdagen, lijkt me ideaal om mezelf verder te ontplooien."

Wat moet je vermijden?

  • Te vage antwoorden: Zeg niet zomaar "Ik weet het niet". Het is oké om niet alles zeker te weten, maar probeer toch enige richting te geven aan je antwoord.

  • Onrealistische verwachtingen: Hou het realistisch. Werkgevers hebben liever iemand met haalbare doelen dan iemand die denkt over vijf jaar CEO te worden zonder de juiste ervaring.

  • Focus niet enkel op jezelf: Koppel jouw ambities aan wat je voor het bedrijf kan betekenen. Laat zien dat jouw groei ook hun succes kan versterken.

Oefen je antwoord

Net zoals bij veel andere sollicitatievragen, is het belangrijk om te oefenen. Schrijf je antwoord op en oefen het hardop. Dat helpt je om tijdens het gesprek vlot te antwoorden zonder dat het gekunsteld overkomt. En onthoud: Asap staat altijd klaar om je hierbij te ondersteunen, want jouw groei is ook onze prioriteit.

Wil je meer tips voor je sollicitatie? Neem dan zeker een kijkje op onze website of kom eens langs in een van onze kantoren. Samen vinden we de job waarin jij kan shinen!

Conclusie

Met de juiste voorbereiding kan je de vraag "Waar zie je jezelf over vijf jaar?" gebruiken om te laten zien dat je ambitieus, leergierig en trouw bent aan het bedrijf. Werkgevers waarderen een kandidaat die niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst waarde kan toevoegen. Succes met je volgende sollicitatie!

Vind jouw droomjob.

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen