Op gezette tijdstippen feedback geven heeft een niet te onderschatten invloed op je medewerkers en organisatie. Constructieve feedback draagt immers bij tot een gezonde en goede werksfeer. Zo zullen mensen zich meer betrokken voelen en alles uit de kast halen om je afdeling of organisatie te doen groeien. Toch is het vaak moeilijk om feedback te geven waarmee een medewerker ook effectief aan de slag gaat. We geven enkele tips om dit op een goede manier aan te pakken.

De kracht van feedback geven

Feedback geven aan medewerkers is een belangrijk onderdeel van effectief management. Het levert jou en je medewerkers heel wat voordelen op. 

  • Betere prestatiesFeedback helpt om de performantie van medewerkers te verbeteren, omdat je hen informeert over wat ze goed doen en op welke punten ze zich kunnen verbeteren. Dat leidt tot betere resultaten en productiviteit op de werkplek. 

  • Hogere betrokkenheidWanneer je als leidinggevende feedback geeft, voelen medewerkers zich meer betrokken bij hun werk en bij de organisatie als geheel. Het resultaat? Trouwere medewerkers die langer aan boord blijven. 

  • Meer open communicatieDoor regelmatig feedback te geven, bouw je een cultuur van open communicatie en transparantie op. Die setting draagt bij tot een gezonde en positieve werkomgeving. 

  • Extra ontwikkeling en groeiFeedback helpt medewerkers om zich verder te ontwikkelen en te groeien in hun job en loopbaan. Als ze weten wat hun werkpunten zijn, kunnen ze gerichte acties nemen om zich te blijven ontwikkelen. 

  • Een positieve en constructieve werksfeerWanneer werknemers regelmatig feedback krijgen en weten dat hun prestaties worden gewaardeerd, dan zorgt dit voor een positieve werksfeer waar collega’s elkaar motiveren. In zo’n werkomgeving komen medewerkers met plezier naar hun werk en gaan ze graag die ‘extra mile’ om het verschil te maken. 

Hoe geef je feedback op een constructieve manier?  

Je kan op twee manieren feedback geven: formeel en informeel.


Formele feedback is vaak een onderdeel van een gestructureerd evaluatieproces. Denken we maar aan een functioneringsgesprek of jaarlijkse evaluatie. Dat type feedback – dat meestal gepland en gestructureerd is, en vaak wordt vastgelegd in een officieel document – heeft meestal betrekking op prestaties, gedrag of professionele ontwikkeling. 


Informele feedback wordt meestal ongepland en spontaan gegeven. Dat kan gaan over een korte opmerking tijdens een gemoedelijk gesprek aan de koffiemachine, of welgemeend advies na een vergadering. Informele feedback is vaak gericht op specifieke prestaties of gedragingen, en is doorgaans minder gestructureerd  dan formele feedback. Toch is die vorm van feedback niet minder belangrijk, want vaak zal ook die betere prestaties van je werknemer opleveren. 

Enkele tips: 

  • Kies zorgvuldig de tijd en plaats om feedback te geven

    (Opbouwende) kritiek geef je liever niet in het bijzijn van andere collega’s. Maak daarom bij voorkeur wat tijd vrij in jouw kantoor of vergaderzaal om je medewerker te spreken. 

  • Toon begrip

    Vraag je collega eerst waarom hij of zij op een bepaalde manier een specifieke taak afwerkte, om daarna je feedback te geven. Op die manier kun je die goed afstemmen op de visie van je gesprekspartner. 

  • Blijf altijd respectvol

    Zorg ervoor dat opbouwende kritiek altijd betrekking heeft op de prestatie en het gedrag van je medewerker. Met andere woorden: speel altijd op de bal, nooit op de man of vrouw! 

  • Baseer je op je eigen vaststellingen

    Als werkgever of leidinggevende is het not done om je feedback (deels of geheel) te baseren op de mening van anderen. Ga dus enkel uit van wat je zelf ziet en hoort bij de betrokken medewerker. 

  • Wees specifiek

    Wil je dat je medewerker effectief aan de slag gaat met jouw feedback, dan is het essentieel dat je tijdens het gesprek een goed afgebakend onderwerp behandelt en uitlegt wat er (anders) moet gebeuren. Geef duidelijke voorbeelden en vermijd algemene, nietszeggende opmerkingen als: “Je moet beter je best doen”. 

Sowieso is een weloverwogen combinatie van formele en informele feedback de beste manier om je medewerkers boven zichzelf te doen uitstijgen. Veel succes

Hulp nodig bij het zoeken van medewerkers?

Schakel dan ons team van hr-experts in.

Vind talent

Meer blogartikels lezen