Koude, wind, regen, ijzel, vorst en sneeuw ... Ze kunnen je bouwwerkers op de werven minder deren als je rekening houdt met deze warm aanbevolen tips van Asap Construct.
Koude temperaturen kunnen het werk in de bouw belemmeren. Voorzie daarom persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) voor je werknemers.
Met deze 6 tips zijn bibberen en beven voltooid verleden tijd:
Betrek je medewerkers bij de keuze van hun persoonlijke beschermingsmiddelen. Zij moeten er tenslotte een hele dag in werken. De materialen moeten dan ook functioneel en comfortabel zijn. Alle kledij moet voldoen aan de nodige EN- en ISO-normen.
Skifanaten weten het al lang: je in laagjes kleden is de boodschap! De laagjes stof isoleren je lichaamswarmte beter. Bovendien laat het je toe om spullen uit te spelen in functie van je werkomstandigheden. Draag ook enkel kleding die winddicht én waterdicht is met voldoende afsluiting aan polsen en enkels. Zo heeft wind en water geen schijn van kans om binnen te dringen. Ga voor thermisch ondergoed. Draag enkel spullen in natuurlijke materialen zoals katoen, wol en fleece. Die zijn ademend zodat je zweet naar buiten kan afgevoerd worden en je kleding toch droog aanvoelt.
De uiterste punten van je lichaam zijn het meest gevoelig voor afkoeling. IJskoude voeten? Verkleumde handen? Ze zorgen ervoor dat je hele lichaam kou heeft. Bescherm ze dan ook extra met aangepaste middelen.
Stap bij extreme koude in aangepaste veiligheidsschoenen die voldoende dik zijn, warm gevoerd en bestand tegen vocht. Antislipzolen houden je bij vorst en ijzel op de been. Draag ook altijd 2 paar sokken. Start met een licht thermisch paar met daarover een dikke wollen versie. Zijn je sokken nat? Trek ze dan asap uit en trakteer je voeten op een droog paar.
Handschoenen zijn in de bouw sowieso al een verplicht item. Ze bieden niet alleen bescherming tegen bepaalde materialen en werkactiviteiten. Een aangepaste winterse versie biedt ook bescherming tegen de kou. Voor preciesiewerk gebruik je best enkel dunne exemplaren die je werk niet hinderen. Zogenaamde ‘hot packs’ kunnen in extreme koude soelaas bieden.
Veel van je lichaamswarmte verlies je via je hoofd. Voorzie je helm van een warme binnenvoering, eventueel van oorverwarmers. Of draag er een muts onder. Bescherm ook zoveel mogelijk je gezicht tegen kou en een gure wind. Een rolkraagtrui helpt daarbij ook heel wat.
Warm aanbevolen: Asap-tip
Bij temperaturen onder 5° C ben je als werkgever verplicht gratis warme dranken aan te bieden op de werf. Maar niets belet je om ook bij hogere maar gevoelsmatig koude temperaturen warme opkikkers te voorzien. Een heerlijk geurend tasje soep, een dampende chocomelk, het gaat er altijd in bij je medewerkers (sterke koffie en thee worden omwille van hun cafeïnegehalte afgeraden)! Een warm drankje is een leuke reminder om je appreciatie voor hun harde werk te tonen!
Hou je medewerkers goed warm. Zo worden ze niet alleen minder snel ziek. Je maatregelen hebben ook een warm effect op hun jobmotivatie.
Meer info nodig over alle wettelijke verplichtingen en preventiemaatregelen die je moet nemen als ondernemer in de bouwsector? Neem contact op met je preventieadviseur.
Enjoy your (Construct) Job!
De herfst brengt mooie kleuren, maar ook uitdagende omstandigheden op de weg.
Vanaf 1 januari 2025 gaat er een belangrijke verandering in voor werkgevers en werknemers in België
Vanaf 1 januari 2025 wordt de papieren controlekaart verleden tijd.
De herfst brengt mooie kleuren, maar ook uitdagende omstandigheden op de weg.
Vanaf 1 januari 2025 gaat er een belangrijke verandering in voor werkgevers en werknemers in België
Vanaf 1 januari 2025 wordt de papieren controlekaart verleden tijd.