Zomer. De ideale periode om te schaften op een terrasje. Of na de uren nog even napraten met collega’s. En daar hoort een fris pintje bij. Of toch niet? Want dat ene glaasje kunnen er snel meerdere worden. Niet alleen na, maar zelfs voor of tijdens de werkuren. 

De gevolgen van alcohol- en drugsgebruik stoppen niet aan de bedrijfspoort. Vroeg of laat worden ze ook zichtbaar op de werkvloer. Met alle gevolgen vandien. Je raakt sneller vermoeid, bent minder alert, maakt meer fouten en neemt onnodige risico’s. Onder invloed breng je niet alleen jezelf, maar ook je collega’s in gevaar!

De rol van je werkgever

Een veilige werkplek garanderen voor alle medewerkers: het is een wettelijke verplichting voor je werkgever. Sinds 2007 moeten ondernemingen een preventief alcohol- en drugsbeleid opstellen en ervoor zorgen dat iedereen meewerkt aan een alcohol- en drugsvrije werkomgeving.  

Wat kan je zelf doen?

Heb je een vermoeden van alcohol- en/of drugsgebruik van een collega? Hou dan altijd in gedachten dat je niemand kan doen stoppen. 

Dat is een beslissing die de persoon zelf moet nemen. Je kan je collega wel bijstaan. Enkele tips daarbij:

  • Kies een goed moment om met je collega te praten.
    Ga geen gesprek aan als hij of zij onder invloed is. Dat loopt meestal op ruzie uit.
     

  • Gooi je collega geen verwijten voor de voeten.
    Wees gewoon duidelijk over de nadelen die jij en je collega’s in zijn/haar omgeving ondervinden door het alcohol- en/of drugsgebruik. 
     

  • Maak duidelijk dat je collega er niet alleen voorstaat.
    Roep professionele hulp in. Geef het nummer van de druglijn door (078 12 10 20) of surf naar www.druglijn.be. Hier kan je altijd en anoniem terecht met al je vragen.

Heb je nog vragen? Wil je ergens over praten? Neem contact op met je preventieadviseur.

Enjoy your (safe) Job!