Een whitepaper vol met tips & tricks om seizoensgebonden drukte in jouw onderneming op te vangen.
Boomgaarden vol appels en peren die klaar zijn voor de oogst, een logistiek verdeelcentrum waar duizenden online bestelde eindejaarsgeschenken wachten op verzending naar klanten of overvolle terrassen op de zeedijk of in de stad … Het opvangen van seizoensgebonden pieken in de productie of dienstverlening is een vertrouwd fenomeen in heel wat sectoren.
Wil jij ook weten hoe je je wapent tegen piekmomenten? Download dan nu onze whitepaper en ontdek dé 5 manieren om seizoensgebonden drukte op te vangen.
Seizoensarbeid of seizoenswerk is een vorm van arbeid dat aan het einde van het seizoen automatisch eindigt.
Het aantal dagen seizoensarbeid voor de landbouw en vlasteelt bedraagt 60 dagen in 2022. Voor alle productiesectoren in de tuinbouw is het aantal dagen seizoensarbeid gelijk aan 100 dagen. De limiet van het aantal toegelaten dagen verschilt per deelsector.
Een werkgever dient voor elke seizoengebonden medewerker een plukkaart aan te vragen. Het is een officieel gelegenheidsformulier dat een meetinstrument vormt voor het aantal toegelaten dagen in de sector.
Een werkgever kan een aanvragen bij het Waarborg- en Sociaal fonds voor het Tuinbouwbedrijf of Landbouwbedrijf. Enkel de eerste werkgever waar de seizoensarbeid in dienst wordt gesteld, moet deze aanvragen.
Voor seizoenswerknemers die enkel tijdelijk in ons land werken en niet aan 75% arbeidsprestaties in totaliteit komen, genieten van een bedrijfsvoorheffing van 18,725%. Deze bedrijfsvoorheffing is ook van toepassing op andere inkomsten zoals de eindejaarspremie en getrouwheidspremie die het Sociaal Fonds uitbetaald.
Indien een seizoenswerknemer 75% of meer van hun arbeidsprestaties in België verrichten, blijft de bedrijfsvoorheffing gelijk aan 11,11%. Deze groep seizoenswerknemer zijn verplicht een fiscale aangifte te doen en kunnen mogelijks een deel van de voorheffing terugvorderen.