Dankzij professionele routine perfectie garanderen. Dat is de eervolle rol van een productiemedewerker. Iets voor jou?
Superslimme zet! Asap begeleidt je – met tonnen ervaring en een resem expertises – in je zoektocht naar jouw droomjob als productiemedewerker. In een bedrijf dat jouw talenten optimaal kan inzetten. Waag je kans!
Jouw rol in het productiebedrijf? Absoluut cruciaal. Dankzij jou worden producten namelijk tiptop samengesteld en perfect afgeleverd. Als productiemedewerker kan je in diverse fases in een productieproces aan de slag. Je sorteert, assembleert of monteert de verschillende onderdelen. Machinaal of manueel. Je staat daarvoor dus aan een werkblad of aan een geautomatiseerde productielijn. Je werkt producten af, etiketteert ze of garandeert de laatste controle voor levering. Soms komt erook wat fysieke arbeid aan te pas: denk maar aan palletiseren of producten manueel aanvullen.
Precisie is voor jou vanzelfsprekend. Hygiëne en veiligheid staan steeds centraal. Of het nu om uitvoerende of assisterende taken gaat, jouw doel is perfectie.
In welke bedrijven hebben ze nood aan productiemedewerkers? Wat is het gemiddelde salaris? Welke opleiding en vaardigheden heb je nodig voor de functie? Lees verder voor meer details over deze job.
Geniet jij van een zekere routine in je werkdagen? Haal jij je motivatie uit het bereiken van tastbare resultaten? Overweeg dan een job als productiemedewerker. Je taken binnen het bedrijf of de fabriek zijn dan klaar en duidelijk. Je vakmanschap en nauwkeurigheid leveren picobello goederen op.
Als productiearbeider kan je natuurlijk in tal van sectoren terechtkomen. Maar dat netjes en veilig werken essentieel is, staat vast. Waar je in het ene bedrijf verantwoordelijk bent voor de instelling, monitoring en bediening van machines, sta je in het andere bedrijf in voor het sorteren, assembleren en monteren van productonderdelen. Sommige productiearbeiders werken altijd op een vaste plek. Anderen wisselen geregeld van locatie binnen de fabriek. Sowieso is een job als productiemedewerker ontzettend veelzijdig én boeiend.
Machines bedienen
Manueel of machinaal sorteren, assembleren, monteren of verpakken
De kwaliteit van goederen controleren
Onderdelen verzamelen en voorraden aanvullen, vaak in een magazijn
Aan de lopende band werken
Goederen afwerken en etiketteren
De werkplek en machines onderhouden
Als productiemedewerker kom je bovendien in contact met verschillende andere profielen. Afhankelijk van de sector zijn je collega’s productiemanagers, machineoperators, magazijnmedewerkers, orderpickers, assemblagemedewerkers, chauffeurs voor de koeriersdienst, lassers, procesoperators, enzovoorts.
Goed om te weten: als productiemedewerker heb je flink wat doorgroeimogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan supervisor of teamleader.
Je blinkt uit in precisie.
Je gaat netjes te werk.
Je controleert de kwaliteit van producten.
Je volgt de bevoorrading van machines op.
Je monteert en assembleert producten.
Je registreert de nodige gegevens omtrent de productie.
Je weet goederen slim en correct te sorteren.
Je controleert op een efficiënte manier de materialen of producten.
Je coördineert de activiteiten van een team zorgvuldig.
De expertise van productiemedewerkers is broodnodig in fabrieken, op logistieke afdelingen en productafdelingen, kortom: plekken waar goederen gemaakt worden. De sectoren zijn echter erg divers.
Metaalbewerking: productiemedewerker metaal
Farmaceutische sector: productiemedewerker farmacie
Voedingssector: productiemedewerker voeding
Productiemedewerker metaal
Kom je in een metaalbewerkingsbedrijf terecht? Dan is de kans groot dat je je spierballen mag laten rollen. In dergelijke functies gaat het namelijk minder over bandwerk en meer over uitvoerend productiewerk zoals het heffen en verplaatsen van zware objecten. Een productiemedewerker metaal kan vlot overweg met machines of installaties die grond- en hulpstoffen verwerken. Je weet strikte instructies op te volgen en werkt altijd zo veilig mogelijk.
Productiemedewerker farmacie
Vanzelfsprekend zijn hygiëne en precisie onontbeerlijk in de farmaceutische sector. Als productiemedewerker farmacie verwerk je orders op een snelle en doeltreffende manier. Een extra aandachtspunt in deze functie zijn de codes en verpakkingen van farmaceutische producten. Want ook op administratief vlak moet alles correct zijn.
Productiemedewerker voeding
Werken in de foodsector? Dan ben je verantwoordelijk voor het afwegen, verpakken of etiketteren van producten. Deze stapel je vervolgens op pallets. Net zoals in de farmaceutische sector ben je op de hoogte van de HACCP-regels (Hazard Analysis and Critical Control Points): een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen.
Je leeftijd, anciënniteit, verantwoordelijkheden, shiften … beïnvloeden natuurlijk je loon als productiearbeider. Gemiddeld mag je rekenen op 13,82 euro per uur. Als starter bedraagt je brutosalaris ongeveer 1.682 euro per maand. Na 2 jaar stijgt dat echter al tot 1.745 euro. En na 4 jaar tot 1.914 euro. Rijg je de dienstjaren aan elkaar als productiemedewerker? Dan kan je na 10 tot 20 jaar een gemiddeld salaris van 2.689 euro verwachten.
Productiemedewerkers vervullen hun functie vaak in shifts of ploegen. Meestal gebeurt dit volgens een vast rooster dat week per week verschuift. Bovendien is nachtwerk ook veelvoorkomend. Dit is dikwijls voordelig voor je work-lifebalans, waarbij je bijvoorbeeld in de namiddag tijd kan vrijmaken voor je gezin. Van files heb jij als productiearbeider meestal geen last. En mooi meegenomen: voor avond-, nacht- en weekendwerk ontvang je een extra vergoeding waardoor je maandloon flink kan stijgen.
Afhankelijk van de sector, kan een werkgever je verplichten bepaalde opleidingen te volgen. De meest voorkomende cursussen betreffen hygiëne en veiligheid: HACCP of VCA. In de farmaceutische sector en voedingssector is kennis van de HACCP-regelgeving bijvoorbeeld essentieel. Je leert dan onder meer over risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Een VCA-opleiding informeert je dan weer over de gevaren in de werkomgeving en de te volgen veiligheidsvoorschriften.
Als je aan de slag wil in een metaalbewerkingsbedrijf, wordt gewoonlijk verwacht dat je een opleiding in metaalbewerking hebt gevolgd. Sommige fabrieken bieden wel zelf interne opleidingen aan zoals een initiatie metaalbewerking, een cursus bediening van machines of een bijscholing omtrent veiligheid op de werkvloer.
Heftruck
Reachtruck
Elektrische transpallet
Stapelaar
Rolbrug
Flexibel, stressbestendig en resultaatgericht. Dat is een werknemer in een productiebedrijf in een notendop. Je weet altijd het overzicht te behouden en je kan je probleemloos lange tijd focussen op jouw specifieke, routineuze taak.
Eigenschappen van een productiemedewerker:
Zelfstandigheid én een groot verantwoordelijkheidsgevoel
Teamgeest
Flexibele ingesteldheid in werkuren
Een goede fysieke gezondheid
Geconcentreerd routineuze taken uitvoeren
Nauwkeurigheid
Gestructureerde werkwijze
Dat heb jij als productiemedewerker met Asap gemeen. Solliciteer nu!
VACATURES IN DE PRODUCTIE BEKIJKEN