Waarom werken als transportplanner via Asap?

Zit organiseren in je DNA? Laat je bijstaan door Asap en we zoeken exact dat bedrijf waar jij je talent kan uiten.

Wat is een transportplanner?

Het woord transportplanner doet het al vermoeden: het gaat om een werknemer die verantwoordelijk is voor de planning van het transport binnen een bedrijf. Dat transport gebeurt via de weg, het water of de lucht.

Je voert je taken voornamelijk vanop afstand via de computer uit. Al kan het in sommige bedrijven vereist zijn dat je je geregeld op de logistieke afdeling begeeft om bijvoorbeeld erop toe te zien dat het laden en lossen efficiënt en correct gebeurt.

Organiseren heb je als transportplanner natuurlijk in de vingers. Maar ook stressbestendigheid heb je met hopen, want deze job is niet te onderschatten. Jij bent tenslotte verantwoordelijk voor een belangrijk aspect van de dagelijkse activiteiten van het bedrijf waar je werkt.

Transportplanner, jouw droomjob?

Als transportplanner, soms ook dispatcher planner genoemd, is het jouw taak om de meest gunstige route – wat tijd, budget en werkschema's van de logistieke medewerkers betreft – uit te dokteren om producten van a naar b te vervoeren. De (inter)nationale infrastructuur ken jij dus op je duimpje. En je weet ook snel in te grijpen bij onvoorziene omstandigheden. Het weer, files, een ongeval, … er zijn allerlei zaken die roet in het eten kunnen gooien. Dan sta jij paraat met nuttig advies om het probleem op te lossen of te omzeilen zodat het transport toch in de best mogelijke omstandigheden kan doorgaan en je de klant tevreden houdt.

Je werkdag speelt zich voornamelijk af op kantoor, met een computer. Toch kan je ook gevraagd worden om aanwezig te zijn bij het inladen van goederen. Dan is het jouw taak om de meest efficiënte indeling te bedenken in de vrachtwagen of boot. De volgorde van levering en de grootte van de artikelen spelen hierbij bijvoorbeeld een rol.

Een overzicht van je taken als transportplanner of medewerker transport:

  • Dag-, week- en maandplanningen opmaken

  • Gunstige routes vinden voor het transport

  • De operationele performance optimaliseren

  • De regels en richtlijnen kennen voor de specifieke goederen

  • Contact opnemen met verschillende instanties om de juiste papieren of begeleiding te krijgen

  • Transportdocumentatie bijhouden

  • De relevante cijfers rapporteren aan het management

Welk type transportplanners zijn er?

Elk transportbedrijf vraagt om een specifieke kennis, naargelang de branche en de transportmiddelen. Over het algemeen kan je drie types transportplanner onderscheiden:

  • Transportplanner zeevracht

    Het transport dat jij plant, gebeurt over zee. Je boekt dus schepen en containers en stuurt de teams die de goederen transporteren aan.

  • Transportplanner luchtvrachtEvengoed kan je als logistiek planner in de luchtvaart terechtkomen. Jij zorgt er dan voor dat de goederen tijdig en correct op de geplande bestemming aankomen. Je hebt in deze functie veel contact met luchtvaartmaatschappijen en beschikt over de nodige kennis van de internationale regelgeving.

  • Transportplanner wegtransport

    Jij stippelt de beste route uit voor chauffeurs die de goederen met een vrachtwagen van a naar b brengen. Je zorgt ervoor dat elk order op tijd aankomt.


Waar kan je als transportplanner aan de slag?

Transportplanners worden ingezet bij erg veel bedrijven: industriële producenten, transportbedrijven, logistiek. Kortom: overal waar een professionele planning van transport nodig is.

Je collega's? Dat zijn onder meer assistent planners, operations managers, projectleiders, (vrachtwagen)chauffeurs, technici, administratief medewerkers, supply chain managers, logistiek medewerkers, productiemedewerkers, procesoperators, plant managers, uitvoerders, engineers en werkvoorbereiders.


Wat is het loon van een transportplanner?

Hoeveel verdient een transportplanner? Je ervaring is een belangrijke factor in die berekening, maar gemiddeld mag je een maandsalaris van 2.822 euro bruto verwachten. Als starter staat er wat minder op je loonbrief – ca. 2.597 euro – maar na 30 jaar loopt je salaris op tot wel 4.332 euro.

De meeste transportplanners krijgen een 26-tal vakantiedagen. Bovendien is de kans groot dat je daar nog enkele extralegale voordelen mag bijtellen zoals maaltijdcheques, eindejaarspremie, hospitalisatieverzekering, …


Welke opleiding en achtergrond heb je nodig als transportplanner?

Transportplanner worden? Dan heb je best een diploma op zak in supply chain management, (technische) bedrijfskunde of operations management. Daarnaast kan ook een technische achtergrond vereist zijn. Denk dan aan mechanical engineering of industrial engineering. Kennis van Excel en ERP-software zoals Navison is altijd een pluspunt als je voor een functie als planner in de logistiek solliciteert.

Vrees echter niet dat je jaar na jaar dezelfde taken moet uitvoeren, als je daar geen zin in hebt. Er zijn zeker doorgroeimogelijkheden:

  • Teamleader

    Je geeft leiding aan een team van transportplanners. Je bent eindverantwoordelijke voor het transport van jouw afdeling.

  • Transportmanager

    Je bent verantwoordelijk voor verschillende afdelingen in het bedrijf, gelinkt aan transportplanning, en denkt mee over het strategische beleid.

  • Expediteur

    Je regelt alle randvoorwaarden van een transport: vergunningen, verzekeringen, …

  • Cargadoor

    Een cargadoor is een scheepsbevrachter. Jij organiseert het contact tussen de aanbieder en de vervoerder van de vracht. Schepen vinden dankzij jou makkelijk een plek om aan te meren, te laden en te lossen.

  • Declarant

    Een declarant buigt zich over de administratie die bij het internationaal transport van grote ladingen komt kijken: douaneaangiften, verwerking van invoerrechten en zoveel meer.


Vaardigheden van een transportplanner

Het overzicht bewaren? Dat is voor een transportplanner een fluitje van een cent! Je kan moeiteloos gestructureerd werken en duidelijk communiceren, ook in stressvolle situaties.

Jouw vaardigheden:

  • Communicatieskills

  • Stressbestendigheid

  • Organisatietalent

  • Oplossingsgericht denken

  • Teamgeest

  • Verantwoordelijkheidsgevoel

Plan jij in de transportsector aan de slag te gaan?

Asap zet je vlot op weg.

BEKIJK ALLE VACATURES