Zet je een voet op de werf? Dan betreed je een zero tolerance zone. Hier geldt: geen drugs, geen alcohol. Logisch, want die middelen horen niet thuis op een veilige werkvloer.
Bijna iedereen drinkt regelmatig een glaasje wijn of een lekker biertje. Ook het gebruik van andere verdovende middelen is algemeen aanvaard, zoals pijnstillers, kalmeermiddelen en slaappillen. En de discussie over de legalisering van softdrugs staat regelmatig op de politieke agenda. Maar al deze middelen betekenen een ernstig veiligheidsrisico in een werksituatie. Bovendien zijn ze verboden op het werk. Misschien denk je dat dat ene pintje of dat beetje softdrugs geen effect heeft op je werk en je veiligheid. Maar dan denk je verkeerd. Want ook al voel je je prima in je vel, toch vertragen je reflexen en ben je je minder bewust van de risico’s op de bouwwerf.
Overmatig alcohol- of druggebruik veroorzaakt niet alleen grote problemen in de privésfeer, maar ook op de werkvloer. Want de nadelige effecten van deze middelen stoppen niet aan de voordeur van de onderneming. Ben je verslaafd, dan voel je ook sneller de behoefte om alcohol of drugs te gebruiken op het werk. En dan is het hek helemaal van de dam. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je collega’s. Op het einde van de rit riskeer je je werk te verliezen en heb je nog meer problemen.
daling van de productiviteit en de kwaliteit van het werk
ongepast gedrag
problemen met de collega’s
te laat komen
ziekteverzuim
grotere veiligheidsrisico’s voor iedereen
ontslag
Heb je kleine of grote problemen met drugs of alcohol? Praat erover! Je werkgever kan je doorverwijzen naar de gepaste hulpverlening. Dit kadert binnen het verplichte preventieve alcohol- en drugsbeleid om dergelijke alcohol- en drugproblemen op het werk een stap voor te blijven of minstens te beletten dat de problemen verergeren.
Veilig werken? Hou het nuchter! Meer informatie bij je veiligheidsadviseur.
Enjoy your (Safe) Job!