Ben je van plan om een opleiding te volgen en tegelijk je job te behouden? Dat kan dankzij educatief verlof! Je hebt recht op betaald verlof om te studeren en jezelf verder te ontwikkelen. Lees hier hoe je dat slim aanpakt in 2024, of je nu in Vlaanderen, Brussel of Wallonië werkt.

Let op: Sinds 1 september 2019 gelden er in Vlaanderen de regels van het Vlaams Opleidingsverlof (VOV).

Nieuw in 2024: De regels zijn licht gewijzigd, met nieuwe maximumbedragen voor de terugbetaling en het aantal uren verlof.

Wat is educatief verlof?

Educatief verlof betekent dat je betaald verlof krijgt om een erkende opleiding te volgen. Zo kan je je skills verbeteren en groeien in je job, zonder dat je loon wordt ingehouden. Perfect als je jezelf verder wilt ontwikkelen, maar ook gewoon graag zekerheid hebt over je inkomen!

  • Vlaams Opleidingsverlof (VOV): Specifiek voor werknemers in Vlaanderen. Je kan opleidingen volgen die door de Vlaamse overheid zijn erkend.

  • Betaald Educatief Verlof (BEV): Blijft van kracht in Brussel en Wallonië. Het biedt vergelijkbare voordelen, maar met enkele verschillen qua terugbetaling en verlofuren.

Wie heeft recht op educatief verlof in 2024?

Als je werkt in de private sector of voor een autonoom overheidsbedrijf (zoals Proximus, NMBS, Bpost of Belgocontrol), kun je educatief verlof aanvragen. Ook als uitzendkracht heb je recht op educatief verlof voor door de overheid erkende opleidingen.

Zowel algemene opleidingen als beroepsopleidingen komen in aanmerking, en er is geen directe band met je huidige job vereist. Wel moet de opleiding minstens 32 lesuren per jaar bevatten.

  • Voltijds werknemers mogen zowel algemene als beroepsopleidingen volgen, ongeacht het verband met je huidige job.

  • Deeltijds werknemers (minstens 4/5) hebben recht op verlof, maar het aantal uren wordt berekend op basis van je werkuren.

Hoeveel educatief verlof mag je opnemen in 2024?

De hoeveelheid verlof die je mag opnemen, hangt af van het type opleiding en het gewest waarin je werkt. Hieronder vind je de maximumaantallen voor 2024:

Type opleidingNiet tijdens je werkurenTijdens je werkuren
Beroepsopleiding100 uur120 uur
Algemene opleiding80 uur80 uur
Taalopleiding80 uur80 uur
Universitaire opleiding120 uur120 uur
Knelpuntberoep (erkend)180 uur180 uur
Eerste diploma hoger secundair onderwijs180 uur180 uur

Let op: Heb je deeltijds werk? Dan worden de uren naar verhouding aangepast.

Wanneer moet je educatief verlof opnemen?

Je moet je verlof opnemen tijdens de periode waarin je de opleiding volgt. Heb je een tweede zittijd? Geen zorgen, je verlof kan verlengd worden tot het einde van die zittijd.

Tip: De begin- en einddatum van je verlof staan altijd vermeld op je inschrijvingsbewijs of aanwezigheidsattest.

Behoud je je volledige loon tijdens educatief verlof?

Ja! Tijdens je educatief verlof krijg je nog steeds je volledige loon, tot een maximum van €3.047 bruto per maand. En het goede nieuws? Je werkgever mag ervoor kiezen om je volledige loon door te betalen, zelfs als je meer verdient dan dat maximum.

Hoe en wanneer vraag je de terugbetaling van educatief verlof aan?

Als werknemer hoef je je hier geen zorgen over te maken, maar het kan interessant zijn om te weten dat je werkgever de kosten kan terugvorderen van de overheid. Hier zijn de details voor 2024:

1) Hoeveel kan je werkgever terugvorderen?

  • Vlaams Gewest: Maximaal €22,00 per uur.

  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Maximaal €21,30 per uur.

  • Waals Gewest: Nog geen nieuwe regelgeving in 2024.

2) Hoe dien je een terugbetalingsaanvraag in?

  • Je werkgever moet de aanvraag indienen na afloop van het schooljaar. Het proces verschilt per gewest, dus zorg dat ze de juiste formulieren invullen.

3) Wanneer moet je werkgever de terugbetaling aanvragen?

  • Vlaams Gewest: Uiterlijk op 31 december 2024.

  • Waals Gewest: Uiterlijk op 31 oktober of binnen 15 dagen na een late inschrijving.

  • Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Voor 31 december.

Kan je werkgever educatief verlof weigeren?

In principe mag je werkgever educatief verlof niet weigeren, maar er zijn uitzonderingen als te veel collega's tegelijk verlof willen. Als er sprake is van een groot aantal aanvragen, mag je werkgever een planning opstellen om de interne werking niet te verstoren. Dit hangt af van de grootte van het bedrijf:

Aantal werknemersVerlof kan geweigerd worden als...Verlof moet worden toegestaan aan...
Minder dan 20 werknemersMeer dan 10% van de werknemers verlof wilMinstens 1 werknemer
20 tot 50 werknemersMeer dan 10% in dezelfde functie verlof wilMinstens 1 werknemer per functie
Meer dan 50 werknemersMeer dan 10% in dezelfde functie verlof wilMinstens 1 werknemer per functie

Welke documenten heb je nodig voor educatief verlof in 2024?

Om je educatief verlof aan te vragen, heb je een aantal documenten nodig. Zorg ervoor dat je deze op tijd aan je werkgever bezorgt:

  1. Attest van regelmatige inschrijving: Dit moet je werkgever uiterlijk op 31 oktober van het betreffende schooljaar ontvangen, of binnen 14 dagen na je inschrijving of werkgeverwissel.

  2. Getuigschrift van nauwgezetheid: Dit toont het aantal uren dat je aanwezig was in de opleiding. Dit getuigschrift wordt per trimester of opleidingsperiode verstrekt.

  3. Getuigschrift van tweede examenzittijd: Dit heb je nodig als je niet slaagt in de eerste zittijd en je educatief verlof wil verlengen tot de tweede zit.

  4. Getuigschrift voor examens van een middenjury: Als je examens aflegt voor een middenjury, moet je dit attest binnen 30 dagen na inschrijving aan je werkgever bezorgen.

Kan je je recht op educatief verlof verliezen?

Ja, dat kan, en er zijn enkele duidelijke situaties waarin dat gebeurt:

  • Als je stopt met de opleiding zonder dit te melden.

  • Als je onwettig afwezig bent voor meer dan 10% van de lessen.

  • Als je twee keer niet slaagt voor dezelfde opleiding.

Let dus goed op je aanwezigheid en resultaten om je verlof te behouden!

Ben je beschermd tegen ontslag tijdens educatief verlof?

Jazeker! Als je educatief verlof opneemt, ben je beschermd tegen ontslag. Je werkgever mag je alleen ontslaan om dringende redenen die niets te maken hebben met het verlof. Wordt dat niet gerespecteerd, dan is je werkgever verplicht om een vergoeding van drie maanden loon te betalen.

Klaar om educatief verlof aan te vragen?

Het is tijd om te investeren in je toekomst! Bespreek de mogelijkheden met je werkgever en zorg dat je de nodige documenten hebt om je educatief verlof te regelen. Heb je nog vragen? Ons Asap-team helpt je graag verder met professioneel advies en begeleiding.

NEEM CONTACT OP
Vlaams Gewest Departement Werk en Sociale Economie - Betaald Educatief Verlof Koning Albert II-laan 35 bus 20, 1030 Brussel 02 553 18 00 - educatiefverlof@vlaanderen.be 
Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel Economie en Werkgelegenheid -Betaald Educatief Verlof Kruidtuinlaan 20,1035 Brussel 02 204 16 30 - bev@gob.irisnet.be 
Waals GewestFOREM - Congé Education Payé Boulevard Tirou 104,6000 Charleroi 071 27 50 74 - conge.education@forem.be