Feit: je brengt meer tijd door met je collega’s dan met familie en/of vrienden. Maar best dat jullie het goed (en liefst nog: uitstekend) kunnen vinden met elkaar. Het maakt samenwerken zoveel aangenamer.
Maar wat als twee collega’s opeens wel héél goed met elkaar overweg kunnen? En er duidelijk signalen zijn dat er iets meer aan de hand is?
Iedereen kent wel een koppeltje op het werk. Misschien ben jij zelf verliefd (geweest) op een collega. Of leerde je je zielsverwant kennen op de werkvloer. Waar mensen intensief samenwerken, zijn (liefdes)relaties onvermijdelijk.
Laat ons dat meteen duidelijk stellen: iedereen heeft recht op een privéleven. Relaties op het werk zijn dan ook absoluut niet verboden. Als de betrokken love birds de algemene ‘spelregels’ respecteren, is er ook geen probleem. Werkgevers zullen enkel ingrijpen als de affaire een reële impact heeft op de goede werking van het team. En terecht.
Die impact van je relatie op de rest van het team heb je zelf voor een groot stuk in de hand. Ben je gevallen voor een collega? Blijf je dan in alle omstandigheden professioneel gedragen. Je werk is je werk. Behandel je nieuwe liefde dan ook als eender welke collega.
Hoe spannend het allemaal ook is in het begin, deel niet teveel privédetails met je collega’s. Zo voorkom je dat jullie relatie wild circuleert in het roddelcircuit. Je wil tenslotte je reputatie (en die van je partner) in ere houden.
Gebruik het werk niet als excuus om samen te zijn. Trek je niet urenlang terug in de vergaderzaal om projecten te bespreken. Breng niet elke pauze samen door in de koffiehoek. Ga tijdens de lunch niet gezellig apart in de refter zitten. Op het werk maak je deel uit van een team. Voor romantische momenten is hier geen plaats.
Hou de focus op je werk. Het is misschien verleidelijk om elkaar voortdurend te bellen en mailen. Of om stiekem af te spreken in het kopielokaal. Maar bewaar de nodige afstand. Je collega’s zullen je dankbaar zijn.
Maar wat met ‘verboden liefdes’? Een directeur die een relatie aangaat met zijn assistente. Een sales manager die valt voor een klant. Een vonk die overslaat tussen 2 collega’s die enkele decennia in leeftijd verschillen. Of erger nog, een relatie die écht gecatalogeerd wordt onder de noemer ‘affaire’ tussen getrouwde collega’s.
Dit soort relaties vragen om problemen op de werkvloer. Elke situatie wordt best apart bekeken met de werkgever. Die kan hierover zelfs richtlijnen opnemen in het algemene arbeidsreglement. Zo zijn de ‘spelregels’ voor iedereen meteen duidelijk.
Duiken er problemen op omwille van een persoonlijke relatie tussen collega’s? De eerste stap is dan een mogelijke interne oplossing zoeken, zoals een overstap naar een ander departement of een andere vestiging. Betrokken partijen worden daarmee fysiek uit elkaar gehaald, zodat ze opnieuw goed kunnen functioneren. Belangrijk hierbij is wel dat de medewerker die overgeplaatst wordt, een gelijkwaardige betrekking krijgt.
Blijkt een interne oplossing onmogelijk? Dan is op basis van het slecht functioneren van het team, ontslag een mogelijke juridische stap voor de werkgever.
Maar zover hoeft het allemaal niet te komen. Zolang je de focus houdt op je werk en je normaal functioneert in team, hoeft daten met een collega geen probleem te zijn.
Buig je in detail over je cv en sollicitatiebrief. Zijn die overtuigend genoeg? Wij geven je wat inspiratie.
Ben je op zoek naar je volgende uitdaging? Met een sterk cv maak je direct een onvergetelijke indruk.
Buig je in detail over je cv en sollicitatiebrief. Zijn die overtuigend genoeg? Wij geven je wat inspiratie.
Ben je op zoek naar je volgende uitdaging? Met een sterk cv maak je direct een onvergetelijke indruk.