Een sterke indruk maken tijdens je sollicitatiegesprek? Bereid je dan niet alleen inhoudelijk voor, maar ga ook even voor de spiegel staan. Want hoe je eruit ziet doet er wel degelijk toe. Een geschikte outfit maakt een wereld van verschil. Hierbij enkele Asap-stijltips.
Kennismaken met je werkgever-in-spe? Dan besteed je best voldoende aandacht aan je looks. Zodat het in één oogopslag duidelijk is dat jij perfect binnen het bedrijf past. Voor welke outfit je gaat, hangt dus sterk af van de bedrijfscultuur.
Dat werknemers in creatieve ondernemingen zich in het algemeen meer trendy kleden dan bijvoorbeeld IT-ers of financieel specialisten, is geen geheim. Maar wil je 100% zeker zijn? Check dan de website of de Facebook-pagina van het bedrijf. Online foto’s van werknemers geven jouw alvast een belangrijke blik in de corporate dresscode. Of misschien ken je mensen die de onderneming kennen of er werken – pols dan zeker ook eens even bij hen.
Alles hangt natuurlijk ook af van de functie waarvoor je solliciteert. Iemand die contacten heeft met klanten moet voldoen aan een hogere kledingstandaard dan bijvoorbeeld een magazijnier. En dat je best niet in je Hard Rock-t-shirt of gebloemde bermuda gaat solliciteren, is een evidente. Maar er zijn heel wat meer subtielere stijlfouten die een grote impact hebben op de indruk die je nalaat. Want onthoud, alles zit ‘m in de details!
In welke onderneming je ook gaat solliciteren, er is één belangrijke algemene regel. Hou het sober. Je sollicitatiegesprek is niet het moment om je persoonlijkheid uitbundig te etaleren. Je weet tenslotte niet wie je tegenover je krijgt. En je wil toch niet dat het gesprek al stopt nog vooraleer het begonnen is?
Dus ja, deze keer ga je voor de iets ‘saaiere’ stukken in je garderobe: een donkerblauw of grijs pak, een witte blouse, een rechte rok, een geklede broek. En een jeans is misschien wel een ‘klassieker’: voor een sollicitatiegesprek blijft je blauwe vriend(in) beter thuis. Je kan maar beter te formeel dan te informeel gekleed zijn.
Een basic outfit alleen is niet voldoende. Zorg ervoor dat je er onberispelijk mee voor de dag komt. Teveel kreuken of een vlek kunnen die goede indruk in één oogopslag ruïneren. Een outfit die je al drie keer droeg of al een tijdje over je stoel hangt, is dus geen goede keuze. Voor je sollicitatiegesprek kies je iets fris gewassen en gestreken uit. Pluisjes of schilfertjes borstel je zorgvuldig af.
Details maken het totaalplaatje helemaal af. Zoals:
Stap de deur niet uit zonder mooi opgeblonken schoenen.
Dames laten sandalen best achterwege en kiezen voor gesloten exemplaren. Té hoge naaldhakken zijn ook not done, zeker niet als je er niet comfortabel in kan lopen. Heren selecteren best effen of tenminste subtiel bedrukte kousen die volledig matchen met de kleur van hun stappers.
Draag je niet vaak een stropdas?
Laat dat dan zeker niet blijken door op te dagen in een compleet fout geknoopte versie. Oefen op voorhand, laat je helpen door vrienden of familie, of google desnoods een goede online handleiding.
Heb aandacht voor je nagels.
Zwarte randen zijn een dooddoener. Maar ook afgebeten, te lange nagels of glitterexemplaren doen je geen goed.
Ook je kapsel is een belangrijke.
Zorg dat het er verzorgd uitziet, frisgewassen, zonder al te veel gel. En kies zeker niet voor een extreme coupe. Regent het op de dag van je sollicitatie? Neem dan zeker een paraplu mee voor onderweg, zodat je niet met een totaal uitgeregende coupe op de afspraak arriveert.
Laat niet teveel huid zien.
Een diep decolleté of een (te) korte rok geven een indruk die je liever niet wil maken. Voor mannen zijn blote benen altijd uit den boze. Zelfs bij hoogzomerse temperaturen.
Make-up kan.
Onderzoek toont zelfs aan dames die zich maquilleren een meer professionele indruk maken. Maar zorg dat je er niet uitziet alsof je naar een nachtclub vertrekt. Hou het sober en naturel! Felle kleuren, een kunstmatige blos of een donker lijntje rond je lippen kunnen echt niet.
Hou je parfum of aftershave subtiel.
Een zwoele geur vult meteen de hele ruimte. En je wil je interviewer toch geen hoofdpijn bezorgen? Juwelen hou je ook best sober. Een glitterende overload leidt de aandacht af van de boodschap die je wil brengen.
Stak je onderweg een kauwgom in je mond voor een frisse adem?
Vergeet niet die te verwijderen, nog voor je de onderneming binnen gaat! En nee, de grond is daarvoor geen optie.
Iets waar werkgevers in het algemeen allergisch voor zijn: opvallende piercings en tattoos.
Verwijder piercings voor je gesprek en bedek (in de mate van het mogelijke) je tattoos.
Een hemd dat niet blijft zitten, een blazer die eigenlijk te klein is of pijnlijk knellende schoenen. Ze hebben gegarandeerd een impact op je uitstraling. En worstelen met kledingstukken is het laatste waar jij mee wil bezig zijn tijdens een sollicitatie. Kies voor een comfortabele outfit, zodat je zelfzeker overkomt en straalt! Nog een tip daarbij: kleed je in laagjes. Als je het dan te warm hebt (en dat kan wel eens gebeuren, alleen al van de zenuwen) kan je probleemloos iets uitspelen.
Nadenken over je look? Het is een must. Denk je dat je interviewer een kostuum met das zal dragen? Dan hou jij het best ook formeel. Maar voor welke outfit je ook gaat, behoud altijd je eigen stijl. Zo voel je je meer op je gemak. En je wil je interviewer toch overtuigen met je persoonlijkheid?
Heb je voldoende tijd genomen voor de keuze van je outfit? Dan straal je gegarandeerd professionalisme en vertrouwen uit. En maak je een sterke indruk bij je werkgever-in-spe. Zodat je binnenkort kan starten in een nieuwe job!
Succes en … Enjoy your (new) Job!
Buig je in detail over je cv en sollicitatiebrief. Zijn die overtuigend genoeg? Wij geven je wat inspiratie.
Ben je op zoek naar je volgende uitdaging? Met een sterk cv maak je direct een onvergetelijke indruk.
Buig je in detail over je cv en sollicitatiebrief. Zijn die overtuigend genoeg? Wij geven je wat inspiratie.
Ben je op zoek naar je volgende uitdaging? Met een sterk cv maak je direct een onvergetelijke indruk.