‘Vertel eens iets over jezelf.’ Het is een klassieke opener tijdens heel wat sollicitatiegesprekken. Het lijkt op zich een simpele vraag, maar vergis je niet. Want waar begin je te vertellen? Wat vertel je best wel? En wat liever niet? Je leest het hier.
Die allereerste vraag bij je sollicitatiegesprek is een belangrijke. Want de manier waarop je jezelf voorstelt, bepaalt de eerste indruk van de persoon die tegenover je zit. En onderzoek toont aan dat die eerste indruk sticky blijft tijdens de rest van het gesprek. Daarom hierbij 4 interessante tips waarmee je gegarandeerd indruk maakt op de rekruteerder, of dat nu in het bedrijf is waar je wil werken of in het interimkantoor voor je eerste gesprek.
Om te weten hoe je jezelf het beste voorstelt, kruip je best in het hoofd van je interviewer. Wat wil die precies van je weten? Waarnaar is hij/zij op zoek? Welke aspecten zijn voor de onderneming belangrijk? Welke informatie kan je interviewer overtuigen dat jij de geknipte persoon bent voor de job? Je persoonlijke achtergrond en privéleven hou je best kort en bondig. Focus je verhaal op aspecten die je talent en attitude in de kijker zetten. Zorg ervoor dat je verhaal past binnen het beeld van de perfecte ‘match’.
Een opsomming geven van je opleidingen? Een overzicht van je vorige werkervaringen? Die heeft je interviewer voor zich liggen, in je cv. Wat hij wil horen, zijn concrete ervaringen. Waarom je voor die specifieke studierichting koos. Hoe je die ervaren hebt. Vertel over projecten die je tot een goede einde bracht tijdens je vorige job(s). Of hoe je omging met uitdagingen en moeilijke situaties. Zo heeft je interviewer meteen een goed idee hoe jij problemen aanpakt. Een tip hierbij. Overdrijf niet en schep zeker niet op. Dat heeft net een tegengesteld effect bij de persoon tegenover je.
Een diploma of jobtitel zegt niet alles. Je talenten en persoonlijkheid maken het plaatje af. Het zijn net deze aspecten die dé doorslag geven voor je werkgever-in-spe bij de finale selectie. Waar ben jij goed in? Hoe pak jij dingen succesvol aan? Ben je een doorzetter, gemotiveerd, leergiering, ondernemend, flexibel etc.? Zet die aspecten in de spotlight. Maar opgelet. Wil je ook echt geloofwaardig overkomen bij je interviewer? Zeg dan niet zomaar hoe ‘geweldig’ je bent. Toon het ook echt aan door te vertellen over concrete situaties. Bewijs meteen wat je zegt.
De beste manier om je werkgever-in-spe ervan te overtuigen dat jij dé persoon bent voor de job? Dat is door aan te tonen dat je met hem meedenkt. Dat je talent en attitude een echte versterking betekenen voor zijn team. Dat je gemotiveerd bent om een stabiele carrière bij hem uit te bouwen.
Een sollicitatiegesprek kan behoorlijk stressy zijn. En hou er rekening mee: hoe je je voelt, dat straal je ook uit. Je interviewer overtuigen dat jij de perfecte match bent voor de job? Dat kan alleen maar als je er zélf ook overtuigd van bent. Geloof dus in jezelf. Je kan het. Zeker weten! En er is altijd nog dat geheime wapen dat je in de strijd kan gooien. Want wat je ook doet: glimlach. Verblind je interviewer met een stralende smile. Het geeft je meteen een sympathieke, positieve uitstraling. En dat is waar rekruteerders (en mensen in het algemeen) van houden!
Met bovenstaande tips lukt het zeker om jezelf op een interessante manier voor te stellen en op een positieve manier de aandacht te trekken van rekruteerders. Zodat jij binnenkort zeker die job vindt, die perfect bij je past.
Op zoek naar een (nieuwe) job? Ontdek ons uitgebreide jobaanbod online. Of spring binnen bij een Asap-kantoor in je buurt. Succes!
Enjoy your Interview! Enjoy your (new) Job!
Hieronder ontdek je vijf krachtige manieren én tips om ook binnen jouw team levenslang leren te stimuleren.
Authentiek leiderschap wint aan terrein in de bedrijfswereld, en dat is niet zonder reden.
Wendbaarheid op de werkvloer is niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak.
Hieronder ontdek je vijf krachtige manieren én tips om ook binnen jouw team levenslang leren te stimuleren.
Authentiek leiderschap wint aan terrein in de bedrijfswereld, en dat is niet zonder reden.
Wendbaarheid op de werkvloer is niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak.