Wanneer je gaat solliciteren, is er een vraag die je bijna altijd kunt verwachten: "Waarom wil je hier werken?" Je denkt misschien dat het een standaardvraag is, maar werkgevers hechten er veel waarde aan. Jouw antwoord geeft hen een goed beeld van je motivatie en of je past bij hun bedrijf. Hoe bereid je je voor op deze vraag? Geen zorgen! We delen graag een paar handige tips zodat je deze vraag vol zelfvertrouwen kunt beantwoorden en jouw sollicitatie dat tikkeltje extra geeft.

Wat wil de werkgever echt weten?

De vraag lijkt simpel, maar werkgevers willen vooral ontdekken of je écht geïnteresseerd bent in hun bedrijf en functie. Ze willen weten of je een bewuste keuze maakt en hun waarden deelt. Werkgevers zoeken iemand die betrokken is en zich verbonden voelt met hun missie. Dus, hoe maak je je antwoord krachtig en overtuigend?

1. Doe je huiswerk

Begin met een goede voorbereiding. Verken de website van het bedrijf, duik in hun missie, waarden en bedrijfscultuur. Bekijk hun laatste projecten en klanten, en lees eventueel blogs of nieuwsartikelen. Sociale media kunnen ook helpen om meer te weten te komen over hun sfeer en aanpak. Hoe beter je geïnformeerd bent, hoe makkelijker je jouw antwoord kunt afstemmen op wat zij belangrijk vinden. Zo laat je zien dat je echt geïnteresseerd bent.

2. Koppel hun missie aan jouw waarden

Nu je weet waar het bedrijf voor staat, is het tijd om de link te leggen tussen hun missie en jouw persoonlijke doelen. Werken ze aan duurzaamheid? Toon dan aan dat dit ook voor jou belangrijk is. Bieden ze een sterk opleidingsprogramma? Laat weten dat je graag verder wilt ontwikkelen en hoe dat aansluit bij jouw ambities. Zo laat je zien dat jullie echt een goede match zijn.

3. Het gaat om jij én zij

Bij deze vraag draait het niet alleen om waarom jij er wilt werken, maar ook wat jij te bieden hebt. Welke ervaring en vaardigheden heb jij die hun bedrijf sterker maken? Misschien heb je gewerkt in een soortgelijke sector of kun je door jouw skills hun klantenservice verbeteren. Denk na over wat jou uniek maakt en breng dat enthousiast naar voren.

4. Wees authentiek en vermijd clichés

Wees eerlijk en vermijd standaardantwoorden zoals "Ik zoek een nieuwe uitdaging" of "Het is een groot bedrijf". Dit zijn te algemene antwoorden. Vertel in plaats daarvan wat jou echt aanspreekt aan het bedrijf en hoe de functie past bij jouw professionele toekomst. Authentiek zijn is hier de sleutel!

5. Een voorbeeldantwoord

Stel dat je solliciteert bij een bedrijf dat bekendstaat om zijn focus op innovatie. Een goed antwoord kan zijn:

"Technologie heeft me altijd gefascineerd, vooral hoe innovaties écht het verschil maken. Toen ik ontdekte hoe jullie bedrijf klanten helpt met vooruitstrevende oplossingen, was ik meteen enthousiast. Jullie focus op groei en innovatie past perfect bij mijn wens om in een dynamische omgeving te werken en mijn creativiteit te benutten om aan de toekomst mee te bouwen."

Met zo’n antwoord laat je zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf en dat je echt enthousiast bent.

De vraag "Waarom wil je hier werken?" biedt de perfecte kans om te laten zien dat je niet zomaar voor elke job gaat, maar bewust kiest voor een plek waar je echt op je plek bent. Bereid je goed voor, blijf authentiek en laat zien hoe jullie samen kunnen groeien. Zo scoor jij die job met glans!

Succes

Vind jouw droomjob.

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen