De vraag "Kan je jezelf even voorstellen?" is je kans om gelijk een goede eerste indruk te maken tijdens een sollicitatiegesprek. Een vlotte introductie helpt je om zonder stress te beginnen en met zelfvertrouwen over te komen. Focus op wie je bent, wat je drijft en welke ervaring je hebt die relevant is voor de functie. Zo laat je meteen zien dat jij dé kandidaat bent!

Hier zijn enkele tips om sterk van start te gaan:

1. Wees voorbereid

Doe altijd onderzoek naar het bedrijf: wat zijn hun waarden, en wat verwachten ze? Dit geeft je inzicht en helpt je relevante antwoorden te geven. Oefen ook je introductie. Hoe vaker je het doet, hoe vloeiender het voelt!

2. Hou je intro kort en krachtig

Stel jezelf kort voor: wie ben je, waar kom je vandaan, en wat is je achtergrond? Een beknopte introductie maakt meteen duidelijk wie je bent.

Voorbeeld:

"Hallo, ik ben Thomas, 28 jaar en woon in Hasselt. Ik heb een achtergrond in logistiek en werk al vijf jaar als magazijnier."

3. Focus op wat relevant is

Licht je opleiding en werkervaring toe, maar focus enkel op wat relevant is voor de functie. Zo voorkom je dat je afdwaalt.

Voorbeeld:

"Ik heb logistiek management gestudeerd en ben de afgelopen jaren verantwoordelijk geweest voor voorraadbeheer. Zo heb ik leren werken onder druk en precies te zijn."

4. Laat je enthousiasme zien

Toon waarom jij deze job wil én waarom jij de perfecte kandidaat bent. Laat duidelijk zien dat je hebt nagedacht over deze specifieke rol.

Voorbeeld:

"Wat mij aanspreekt is jullie focus op duurzaamheid. Ik wil werken voor een bedrijf dat een positieve impact heeft."

Tips om relaxed en zelfverzekerd over te komen

Een sollicitatiegesprek kan zenuwslopend zijn, maar onthoud dat je met de juiste mindset ver komt. Hieronder een aantal tips om die zenuwen de baas te blijven:

  • Adem diep in en uit: Voel je de spanning opkomen? Neem dan even de tijd om rustig in en uit te ademen. Dit helpt om je hartslag te verlagen en rustiger te worden.

  • Draag kleding die bij je past: Kleding zegt veel over wie je bent. Kies voor iets waar jij je comfortabel in voelt, maar zorg dat het past bij de bedrijfscultuur.

  • Let op je lichaamstaal: Non-verbale communicatie is net zo belangrijk als wat je zegt. Maak oogcontact, zit rechtop en probeer enthousiast over te komen, zelfs als de zenuwen je parten spelen.

  • Blijf kort en bondig: Overdrijf niet met te veel details. Een duidelijke en korte introductie is vaak genoeg. Als de rekruteerder meer wil weten, zal hij of zij vanzelf doorvragen.

  • Stel zelf vragen: Toon je interesse in het bedrijf door ook vragen te stellen. Dit kan gaan over hun werkcultuur, opleidingsmogelijkheden of specifieke details over de functie.

Tot slot: wees jezelf!

Het allerbelangrijkste tijdens een sollicitatiegesprek is om jezelf te blijven. Probeer niet te veel te acteren of dingen mooier voor te stellen dan ze zijn. Je zult zien dat eerlijkheid en authenticiteit vaak de sleutel zijn tot succes. Een goede voorbereiding en zelfvertrouwen brengen je al een heel eind op weg.

Vind jouw droomjob.

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen