Fietsen naar het werk heeft tal van voordelen.

  • Het is gezonder

  • Het bespaart je een aanzienlijke hap uit je brandstofkosten

  • Een boost je mentale welzijn

  • Het is goed voor onze planeet

  • En het zorgt eveneens voor een verhoogde productiviteit.

Alleen maar win-win-win!

Toch moet je opletten!
De laatste maanden lezen we in de media steeds meer over woon-werk ongevallen. De afgelopen maanden steeg het aantal letselongevallen met de fiets zelfs met meer dan 25% tov vorig jaar. Daarmee zitten we op één van de hoogste niveaus van de voorbije 10 jaar.

Als jij kiest voor de tweewieler, doe het dan op een veilige manier.

Hou je niet alleen aan de verkeersregels , maar zorg er ook voor dat je goed zichtbaar bent. Kies je voor een elektrische fiets, investeer dan in een veiligheidsuitrusting. Door de hogere snelheid van dergelijke fietsen kan een ongeval ernstigere gevolgen hebben. Zo zien we uit de cijfers van VIAS (het vroegere Belgisch Instituut van de Verkeersveiligheid)  dat het aantal botbreuken gigantisch is opgelopen en dat dan vooral bij gebruikers van een speedelec.

Gebeurt het ongeval tijdens je woon-werk verplaatsing, dan ben je verzekerd door je werkgever. Zo ook als je aan de slag gaat / bent via Asap.

Elk woon-werk ongeval betekent een extra kost voor het bedrijf want je bent voor een tijdje afwezig, de verzekeringspremie gaat omhoog, en in de meest dramatische gevallen moet je werkgever op zoek naar een (tijdelijke) vervanger.

Daarnaast zit jij, als werknemer, met de materiële en vaak ook wel psychische (schade)gevolgen. Net het tegenovergestelde van een win-win situatie dus.

Daarom wil Asap jou overtuigen om extra voorzichtig te zijn als jij kiest om met de fiets te gaan werken.

Enkele tips:

  • Neem een zonnebril mee: Onderzoek van VIAS toont aan dat de laagstaande zon voor het meeste ongevallen zorgt in de maanden september, december en maart.

  • Koning auto neemt in bepaalde steden nog steeds de overhand. Dat zien we voornamelijk aan het aantal ongevallen in centrumsteden zoals Antwerpen en Brussel. Het verkeersnet is hier nog niet altijd voldoende aangepast, dus pas jij als zwakke weggebruiker best jouw rijstijl aan. Hou een extra oogje in het zeil voor een autobestuurder die toch door het rood rijdt, kijk op een kruispunt toch nog altijd even rond of alles wel veilig is om over te steken,..

  • Geef duidelijk aan wat je bedoeling is: Indien je links of rechts wil afslaan, dan steek je best je arm uit om dit aan te geven. Let ook op voetgangers en andere weggebruikers!

  • Kies je voor een elektrische fiets of speedelec? Zorg voor een comfortabele helm. Test-Aankoop heeft testen gedaan voor verschillende types helmen. Wist je trouwens dat het wettelijk verplicht is een helm te dragen als je met een speedelec rijdt ? Kijk hierbij niet naar de goedkoopste oplossing, een gewone fietshelm biedt niet altijd de juiste bescherming voor dergelijke fiets. En je hoofd is toch wel één van de meest kwetsbare plaatsen van je lichaam. Besteed er dus voldoende aandacht aan. 

  • Werk je in ploegen? Of ben je een diehard die door wind, regen en sneeuw naar het werk blijft fietsen? Zorg dat je zichtbaar bent, zowel overdag als ’s nachts en ‘s avonds. Wist je trouwens dat je bij Asap terecht kant voor een fluo-vest als je aangeeft dat je met de fiets of bromfiets naar werk gaat? Spring zeker even binnen in jouw dichtstbijzijnde kantoor als je nog geen vestje ontvangen hebt.

  • Gebruik, net als in de auto, geen smartphone aan het stuur.

Check de verplichte uitrusting van je (brom)fiets alvorens te vertrekken

  • Witte reflector vooraan en rode achteraan

  • Gele of oranje reflectoren op de pedalen

  • 2 gele of oranje reflectoren op elk wiel of een reflecterende strook op de banden

  • Een wit voorlicht en een rood achterlicht, bevestigd aan de (brom)fiets of aan de fietser. Werkt het lichtje op batterijen? Check het zeker alvorens je vertrekt!

And last, but not least!

Respecteer de verkeersregels voor fietsers! Zo gaan we allemaal samen naar zero accidents!

Wil je nog meer tips?

Heb je gekozen voor een standaard fiets?
Bekijk dan deze video met 6 handige gedragsregels voor automobilisten en fietsers.

Kies je voor de elektrische fiets of speedelec, dan kan je hier de geldende verkeersregels bekijken uitgelegd door de Federale politie in het programma Kijk Uit.

#all4safework

Vind jouw droomjob.

Ontdek ons aanbod

Meer blogartikels lezen