De diverse gekleurde bouwhelmen op een werf maken het makkelijk een onderscheid te maken tussen werknemers van verschillende bedrijven, werkmannen en deskundige arbeiders. Een interessant voordeel. Maar een bouwhelm is vooral een belangrijk persoonlijk beschermmiddel (PBM’s). Je hoofd stoten, vallende voorwerpen: de schokdempende werking van je helm vangt het allemaal voor je op.

Je helm: zonder meer verplicht

Wat zijn de specifieke beroepsrisico’s op de werf? Jouw werkgever voert een gedetailleerde risicoanalyse uit om te bepalen of een bouwhelm nodig is. Blijkt dat te zijn? Dan heb jij als werknemer ook de verplichting om je helm op élk moment te dragen, eventueel gecombineerd met andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s: zoals oordopjes, handschoenen, ...). Zo kan jij je job altijd zo veilig mogelijk uitvoeren.

Hou je helm in goede staat

Je helm is het enige hulpmiddel dat je hoofd (en je leven) beschermt. Verwaarloos hem dan ook niet.

  • Controleer je helm regelmatig.
    Merk je sporen van slijtage (krassen of barsten)? Vervang hem dan meteen. En nee, beschadigingen camoufleren met stickers is geen goed idee.
     

  • Heeft je helm een klap gekregen?
    Vervang hem, ook al lijkt hij nog intact. Het schokdempende vermogen is dan namelijk niet meer optimaal, waardoor je niet meer voldoende beschermd bent.
     

  • Gebruik geen bijtende reinigingsproducten.
    Stel je helm niet bloot aan chemische substanties. Die tasten het plastic aan en verminderen een efficiënte werking.
     

  • Wist je dat ook onweersbuien, temperatuurschommelingen en zonnestralen een impact hebben op de kwaliteit van je helm?
    Leg hem na gebruik dan ook altijd op een beschermde plek (niet in de vlakke zon in de bestelwagen bijvoorbeeld). Zo verleng je de levensduur ervan gevoelig.  


Meer info nodig over hoe je je veiligheidshelm correct gebruikt? Wil je advies over de kwaliteitscontrole ervan? Vraag raad aan je leidinggevende. Of neem contact op met je preventieadviseur.


Enjoy your (safe) Job!