Als bediende breng je een groot deel van je werkdag door achter je bureau en laptop. Dat klinkt comfortabel, maar toch kan langdurig zitten en een verkeerd gebruik van je werkmiddelen tot gezondheidsproblemen leiden.
Dé sleutel om productief en gezond te werken is een ergonomische inrichting van je kantoorplek, zowel binnen de kantoormuren als thuis. In deze blog geven we je enkele handige tips om gezondheidsklachten te voorkomen.
Laten we eerlijk zijn: een groot deel van ons werk vindt plaats achter een bureau met een computer voor onze neus. De hele dag lang – en vaak ook ’s avonds – zitten we in een onnatuurlijke zithouding. Te weinig aandacht voor een goede houding kan leiden tot ernstige gevolgen op lange termijn. Van rugpijn en hoofdpijn tot vermoeidheid en zelfs ernstige aandoeningen, zoals het carpale tunnelsyndroom. Daarom kunnen we het belang van ergonomisch kantoorwerk niet genoeg benadrukken.
Volgende je tips helpen je alvast op de goede weg.
1. Neem een goede zithouding aan
Zorg ervoor dat je bureaustoel goed is afgesteld. Je voeten moeten plat op de grond rusten, je rugleuning moet voldoende ondersteuning bieden aan je onderrug, en je knieën staan best in een hoek van 90 graden.
2. Stel je monitorhoogte bij
Plaats je computerscherm op ooghoogte, zodat je nek in een neutrale positie blijft. Gebruik je een laptop? Overweeg dan een externe monitor om de schermhoogte vlot te kunnen aanpassen.
3. (Re)organiseer je bureau
Hou je bureau opgeruimd en georganiseerd. Dat zorgt ervoor dat je al je werkmateriaal binnen handbereik hebt. Dat voorkomt onnodig buigen en strekken. Let er ook op dat kabels en snoeren netjes zijn weggewerkt om struikelpartijen te vermijden.
4. Neem voldoende pauzes
Specialisten raden aan om niet langer dan twee uur onafgebroken achter een computerscherm te zitten. Lange periodes van zitten kunnen immers vermoeidheid en stijfheid veroorzaken. Sta daarom regelmatig op, loop wat rond en rek je spieren. Zet eventueel een timer om jezelf hieraan te herinneren.
5. Positioneer je toetsenbord en muis
Plaats je toetsenbord en je muis binnen handbereik, zodat je je arm niet te ver hoeft te strekken. Zorg ervoor dat je polsen recht blijven tijdens het typen.
6. Zet ergonomische hulpmiddelen in
Gebruik een verstelbare stoel, een ergonomisch toetsenbord en/of een verticale muis. Ze zijn ontworpen om je lichaam te ondersteunen en te beschermen.
7. Maak gebruik van sneltoetsen
Leer handige toetsenbordsneltoetsen aan om je muis minder te moeten gebruiken.
8. Zorg voor goede verlichting
Voldoende verlichting is heel belangrijk om efficiënt te kunnen werken. Combineer kunstmatig licht liefst met natuurlijk licht. Vermijd reflecties op je scherm en zorg ervoor dat je comfortabel kunt lezen zonder dat je je ogen moet dichtknijpen.
9. Varieer je oogbewegingen
Richt je ogen af en toe op objecten op verschillende afstanden om vermoeidheid van je ogen te voorkomen. Gebruik hierbij de zogenaamde 20/20/20-regel: kijk na 20 minuten werken 20 seconden lang naar een object op 20 voet (dit is ongeveer 6 meter) afstand.
10. Doe lichte stretchoefeningen
Af en toe een stretchingoefening helpt om je spieren te ontspannen en je bloedsomloop te bevorderen.
11.Vergader op een actieve manier
En waarom niet al wandelend collega’s bellen of een staand overlegmoment aan de koffiemachine voorzien?
Als je met je leidinggevende en collega’s inspirerende ideeën rond ergonomisch werken uitwisselt, dan zorgt dit voor een positieve aanspreekcultuur. Op die manier wordt het hele bedrijf hier beter van. Ook deelnemen aan praktijktrainingen en bewustzijnscampagnes is waardevol om gezonder en veiliger te kunnen werken.
Hieronder ontdek je vijf krachtige manieren én tips om ook binnen jouw team levenslang leren te stimuleren.
Authentiek leiderschap wint aan terrein in de bedrijfswereld, en dat is niet zonder reden.
Wendbaarheid op de werkvloer is niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak.
Hieronder ontdek je vijf krachtige manieren én tips om ook binnen jouw team levenslang leren te stimuleren.
Authentiek leiderschap wint aan terrein in de bedrijfswereld, en dat is niet zonder reden.
Wendbaarheid op de werkvloer is niet langer een luxe, maar een absolute noodzaak.