Nauwkeurig werken, machines bedienen, het overzicht bewaren en de kwaliteit controleren. Als operator heb je een waaier aan taken.
Klaar om de touwtjes stevig in handen te nemen? Bij Asap zoeken we naar de perfecte combinatie van het doen- en denkwerk in je nieuwe job als operator. Laat die zoektocht maar aan ons over.
De betekenis van het woord ‘operator’ is in feite bestuurder, bediener of beheerder. Je kan dus bijvoorbeeld een machineoperator, procesoperator of technisch operator, zijn. De machines, de technieken of het productieproces zijn dan jouw verantwoordelijkheid. In de praktijk gaat dit gepaard met veel computerwerk, aangezien bijna alle productieprocessen geautomatiseerd zijn. Toch is het best mogelijk dat je wat handenarbeid moet verrichten. Het kan gaan over herstellingen van kleine defecten, kwaliteitscontroles, onderhoud van machines, en zoveel meer. Als machineoperator bedien je gewoonlijk één of enkele specifieke machines. Als procesoperator stuur je het volledige productieproces aan. Je behoudt het overzicht en grijpt in waar nodig.
Jouw werkomgeving? Ongetwijfeld kom je als machine- of procesoperator in een industriële omgeving terecht. Meestal een fabriek waar materialen, halffabricaten of producten bewerkt worden. Je rol binnen het bedrijf is niet van de minste. Als operator ben jij namelijk een onmisbare schakel in het proces van grondstof tot bewerking en eindproduct.
Als operator voer je een waaier aan taken uit, afhankelijk van het bedrijf waar je terechtkomt. Een machineoperator stuurt machines aan (al dan niet via computers) en herstelt defecten, indien nodig manueel. Het is dus een fijne combinatie tussen werken met software en met je handen.
Het eindproduct is essentieel voor het bedrijf waarin je werkt. Daarom is het dus broodnodig om met regelmaat kwaliteitscontroles uit te voeren. Dat gebeurt dan vaak vóórdat de kwaliteitscontroleur langskomt. Je checkt de werking van de machines én de producten zelf.
Als machineoperator heb je inzicht in het volledige productieproces, maar focus je vooral op specifieke machines. Als procesoperator is net de controle van dat volledige proces je verantwoordelijkheid. Je werkt meestal op een computer vanuit de controlekamer.
Wil je solliciteren voor een job als operator? Dan ben je vast gefascineerd door machines en productie. En binnen die sectoren zijn er nog verschillende functies waaruit je kan kiezen:
Machineoperator: verantwoordelijk voor één of meerdere machines
Procesoperator: verantwoordelijk voor het volledige productieproces
Assistent operator: assistent van een ervaren allround operator
Allround operator: vaak met iets meer technische kennis (en ervaring)
Leidinggevende operator: stuurt een team van allround operators aan
Heb je besloten dat je procesoperator of machineoperator wil worden? Dan moet je nog kiezen in welke sector en met welke producten je graag wil werken. Je kan namelijk op erg veel plekken aan de slag.
Maak jij graag deel uit van een team dat verf, ramen, elektronica, vleesproducten, bier, medicatie, natuursteen, metalen constructies, houten meubelen … op de markt brengt? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.
Hoeveel verdient een operator? Gemiddeld komt het salaris voor dergelijke functies neer op 14,71 euro per uur of 2.386 euro per maand. Het precieze loon hangt af van je ervaring, de sector, je verantwoordelijkheden en de eventuele attesten die je al op zak hebt. Als je daarnaast ook in ploegen werkt en geregeld ’s nachts, in weekends of op feestdagen paraat staat, verdien je nog wat meer.
Werken in shiften komt natuurlijk veel voor in industriële bedrijven. De productieprocessen moeten meestal 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 doorlopen met altijd voldoende mensen ter plaatse om te garanderen dat alles foutloos verloopt. Daarom is de kans groot dat je in wisselende ploegen werkt. Naast de extra verdienste die het je oplevert, vermijd je op die manier ook files.
Natuurlijk komt technisch inzicht van pas bij een job als operator. Als je een technisch diploma kan voorleggen, is dat dus een pluspunt. En met ervaring in een gelijkaardige functie heb je ook een streepje voor. Maar in elk geval voorzien bedrijven wel de nodige interne opleidingen om bijvoorbeeld met een machine te leren werken om optimaal rekening te houden met veiligheid en milieu.
Kom je terecht in de farmaceutische of voedingssector? Dan zal je sowieso voor je start een HACCP-attest moeten voorleggen. En bij risicovolle taken – bouwterreinen, onderhoud, constructie … – is een VCA-certificaat ook vereist. Heb je dat niet? Heel wat bedrijven regelen graag een training voor jou.
Om je functie elke dag weer goed uit te voeren, heb je als procesoperator of machineoperator nood aan een reeks competenties:
Technisch inzicht
Affiniteit met software en niet-geautomatiseerde machines
Stressbestendigheid
Nauwkeurigheid
Kritische ingesteldheid
Groot verantwoordelijkheidsgevoel
Teamgeest én zelfstandigheid
Doorzettingsvermogen
Resultaatgerichte aanpak
Flexibiliteit
Bij Asap zoeken we naar de perfecte combinatie van het doen- en denkwerk in je nieuwe job als operator. Laat die zoektocht maar aan ons over.
BEKIJK ALLE VACATURES