Een job als productieoperator? Dat is echt iets als je zorgvuldigheid, kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel draagt.
Zin om aan de slag te gaan als productieoperator? Asap begeleidt je graag in de zoektocht naar een job die je op het lijf geschreven is, in de sector die jou aanspreekt. Reken op onze expertise om in de waaier aan vacatures net die functie te vinden die je ligt.
Het productieproces bewaken, machines bedienen, preventief onderhoud doen, … Het is maar een greep uit de vele taken die een productieoperator kan uitvoeren. Deze functie komt voor in verschillende sectoren. Denk maar aan de voedingsindustrie, de farmaceutische sector, metaalbewerking, de textielindustrie, en zoveel meer. In welk type bedrijf je ook aan de slag gaat als productieoperator, het spreekt voor zich dat veiligheid en kwaliteit primeren. Jij zorgt er samen met je collega’s voor dat je topproducten aflevert. Het is dus een job die een zekere handigheid vereist, maar ook om heldere inzichten en goed communicatietalent vraagt. Een productieoperator speelt een niet te onderschatten rol in de werking van een producerend bedrijf!
Hoe ziet het takenpakket van een productieoperator eruit? Wat is het gemiddelde salaris? Welke vaardigheden en kennis heb je nodig? We bundelen hier alle antwoorden.
Als productieoperator sta je dagelijks tussen machines die bepaalde producten (of delen ervan) ontwikkelen. Het is dus aan jou om ervoor te zorgen dat die machines correct werken en dat de productielijn vlot loopt in alle veiligheid. Een deel van je taken kan ook via de computer gebeuren.
In sommige bedrijven zal je ook een team moeten aansturen om goede resultaten te behalen. De precieze taken die je op je neemt, hangen natuurlijk af van de sector en de onderneming waarin je terechtkomt, maar over het algemeen houdt je job het volgende in:
De productieopdracht en -wijze nagaan
Productieproblemen oplossen
Geautomatiseerde productielijnen beheren en controleren
De kwaliteit van producten checken
De veiligheid van de installatie controleren
Geautomatiseerde apparatuur instellen
Het onderhoud van de machines superviseren
Machines bevoorraden
Productierapporten opstellen
Binnen de job als productieoperator zijn er meerdere invullingen mogelijk naargelang de sector waarin je werkt. Een volledige opsomming van alle types productieoperators zou ons te ver leiden, maar je kan onder meer vacatures vinden voor de volgende specifieke jobs:
Productieoperator elektrische en elektronische componenten
Productieoperator metaalbewerking
Productieoperator textielproductielijn
Productieoperator voedingsindustrie
Productieoperator-machineregelaar kunststoffen
Productieoperator is in de meeste sectoren een knelpuntberoep. Vooral in de metaalbewerkingsindustrie zijn er heel wat openstaande vacatures.
Productieoperators vind je terug in diverse sectoren, in feite in zowat elke industrie. Je kan verantwoordelijk zijn voor de productie van kunststof, kledij, geneesmiddelen, metalen objecten, elektronische componenten, voedingswaren, … Daardoor zijn er heel wat mogelijkheden als je een job als productieoperator zoekt.
Hoeveel verdient een productieoperator? Op die vraag hebben we geen eenduidig antwoord, aangezien het erg kan verschillen van sector tot sector. Het gemiddelde loon is 19 euro bruto per uur, maar het kan dus ook minder of meer zijn in jouw geval. Als je een team aanstuurt of meer verantwoordelijkheden hebt, is je loon hoger. En ook je opleiding en ervaring in een gelijkaardige job of sector spelen een rol.
De meeste productieoperators genieten van extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering en een woon-werkvergoeding.
Heb je een diploma nodig om te werken als productieoperator? Dat is afhankelijk van de industrie waarin je aan de slag gaat. Ook moet je rekening houden met het gevraagde niveau in de vacature. Voor sommige jobs als productieoperator in de voedingssector komt een secundair diploma brood, slagerij, grootkeuken of restaurant goed van pas. In de metaalbewerkingsindustrie is een diploma (secundair, Se-n-Se of hoger) in bijvoorbeeld elektromechanica, industriële ICT, productie-industrie of mechanische vormgeving dan weer nuttig. Ook om te werken in de textielsector zijn er specifieke opleidingen die je vooruithelpen, van het TSO, BSO en BuSo tot het hoger onderwijs. En een basiskennis van mechanica, elektriciteit en pneumatica is dan weer handig in diverse sectoren.
Zie je een job in een bepaalde sector wel zitten maar heb je geen relevante opleiding? VDAB biedt basisopleidingen tot productieoperator aan in Antwerpen, Genk en Wondelgem.
Is een job als productieoperator iets voor jou? Check dan even of je deze vaardigheden onder de knie hebt:
Je kan goed organiseren en plannen.
Je volgt de veiligheidsmaatregelen nauwkeurig op.
Je neemt je verantwoordelijkheid op.
Je kan een team coördineren en/of goed in team werken.
Je werkt ook goed op je eentje.
Je waakt over de kwaliteit van de producten en grijpt in wanneer nodig.
Je onderhoudt je werkpost.
Je bent leergierig en klaar om jezelf te ontwikkelen.
Je weet vlot te communiceren met je collega’s en verantwoordelijken.
Je werkt doelgericht.
Bij Asap zoeken we naar de perfecte combinatie van het doen- en denkwerk in je nieuwe job als productieoperator. Laat die zoektocht maar aan ons over.
BEKIJK ALLE VACATURES