Waarom werken als onderhoudstechnieker via Asap?

Asap helpt je carrière vooruit. Al meer dan 40 jaar lang werken wij als een geoliede machine samen om de professionele doelen van werkzoekenden en werkgevers waar te maken. We analyseren je vaardigheden, focussen op je talenten en geven je ambities alle kansen. Maak snel een afspraak!

Wat is een onderhoudstechnieker?

Een onderhoudstechnieker is cruciaal in elke organisatie. Want diverse sectoren en bedrijven hebben nood aan jouw technische kennis en oplossingsgericht denken. Zonder jouw inspanningen en inzichten werken alle installaties en systemen in de industrie, bouw, farmaceutica, chemie, e.d. niet naar behoren. Er is zelfs zoveel vraag naar dit profiel dat onderhoudstechnicus intussen een knelpuntberoep is. Meer dan genoeg werk voor onderhoudstechniekers dus.

De job van een onderhoudstechnieker evolueert trouwens voortdurend. Zo zijn de besturing, instellingen, prestaties en updates van machines alsmaar meer gelinkt aan software, soms zelfs op maat van het bedrijf. En vanzelfsprekend ontwikkelt men in allerlei sectoren dag na dag nieuwe, efficiëntere en snellere technologieën. Jouw job vraagt dus om regelmatige bijscholingen om altijd bij de pinken te blijven. Zo blijft het boeiend!

Lees verder en ontdek de talenten, taken, sectoren en het loon van onderhoudstechniekers. En vergeet niet door onze vacatures te bladeren!

Vacatures als onderhoudstechnieker

Facility technieker

Ben jij een enthousiaste handige doener met een passie voor techniek? Vind je het leuk om problemen op te lossen en ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt? Dan hebben wij een mooie kans voor jou! Als Medewerker Technische Dienst ben je verantwoordelijk voor het onderhouden van ruimtes, zones en installaties in en rondom gebouwen. Een overzicht van je takenpakket: • Onderhoud en herstellingen: het plannen, uitvoeren en opvolgen van onderhoud (preventief, correctief en predicatief) • Document- en informatiebeheer: overzichtelijk, toegankelijk en actueel houden van documenten en informatie (handleidingen, werkbonnen, onderhoudshistoriek…) • Voorraadbeheer: beheren van onderdelen en gereedschappen • Projectmatig werken: coördineren van technische projecten (nieuwe installaties, optimalisaties…)
Bree
38

Onderhoudstechnieker 2 ploegen

Voor een bedrijf in Pelt zijn we op zoek naar 2 onderhoudstechniekers in 2 ploegen. Voel jij je thuis in een productieomgeving en neem je graag het beheer van het machinepark voor jouw rekening? Dan ben jij misschien de geknipte onderhoudstechnieker voor ons! Je takenpakket bestaat uit: • Curatief en preventief onderhoud van het machinepark. • Detecteren en oplossen van mechanische en elektrische defecten aan installaties. • Testen van de machines en aanpassingen uitvoeren. • Je zorgt ervoor dat alle werken op een veilige manier gebeuren en dat de vooropgestelde kwaliteitseisen steeds geborgd blijven. • Je hebt oog voor verbeteringen en formuleert voorstellen om ons machinepark te optimaliseren. • Je draait mee in een wachtsysteem (weekend).
Overpelt
40

Onderhoudsmedewerker

Ben jij een echte handige Harry met een passie voor techniek en onderhoud? Hou je van afwisseling en werk je graag zelfstandig én in team? Dan zijn wij op zoek naar jou! Als onderhoudsmedewerker ben je verantwoordelijk voor het algemeen onderhoud op verschillende locaties in Limburg, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Wallonië. Samen met je collega zorg je ervoor dat alle faciliteiten in topconditie blijven. Je takenpakket: - Basis onderhoudswerken en herstellingen aan sanitair, elektriciteit, deuren en poorten, winkelinrichting en diverse installaties. - Kleine renovatiewerken, verfwerken en schrijnwerk. - Preventief onderhoud uitvoeren om storingen te voorkomen. - Groenonderhoud en logistieke ondersteuning waar nodig.
Dilsen-Stokkem
38
ALLE JOBS ALS ONDERHOUDSTECHNIEKER

Onderhoudstechnieker, jouw droomjob

Variatie troef als onderhoudstechnicus jouw job is. Want ‘onderhoud’ is natuurlijk een overkoepelende term voor tal van opdrachten. Deze taken voer jij mogelijk uit:

  • Machines onderhouden en eventueel repareren

  • Onderdelen vervangen of updaten

  • Machines analyseren en snel en efficiënt gebreken of storingen vaststellen

  • Onderhouds- of reparatiedocumenten bijhouden en updaten voor jezelf, je collega’s en eventueel je klanten

  • Regels en voorschriften rond gebruik en veiligheid zonder fout toepassen

  • Bijscholingen volgen, zowel algemeen als specifiek over bepaalde technieken, software en/of machines in jouw sector


Waar kan een onderhoudstechnieker aan de slag?

Als onderhoudstechnieker kan je in een waaier van sectoren werken, naargelang je voorkeur, ervaring en specialisatie. Sommige onderhoudstechnici werken in een magazijn of machinepark. Anderen gaan ter plaatse bij klanten – bedrijven of particulieren – om er onderhoud, herstellingen of vervangingen uit te voeren.

Wat is het loon van een onderhoudstechnieker?

Hoeveel verdient een onderhoudstechnieker? Vele factoren spelen een rol in de precieze berekening van je salaris: het paritair comité, je ervaring, je opleidingsniveau, enzovoort. Over het algemeen kan je als uitzendmedewerker rekenen op een gemiddeld brutoloon van € 14,56 per uur.

Heel wat onderhoudstechniekers hebben daarnaast ook recht op premies omdat ze in ploegen, ’s nachts of in het weekend werken. En natuurlijk krijg je dikwijls ook enkele extralegale voordelen zoals maaltijdcheques en een groeps- of hospitalisatieverzekering. Sommige bedrijven geven hun onderhoudstechniekers bovendien een laptop en/of gsm.

Achtergrond en opleidingen voor een onderhoudstechnieker

De ideale achtergrond voor een onderhoudstechnieker? Dat hangt af van de precieze job die je voor ogen hebt, de sector, enzovoort. Het is zowel voor starters als ervaren technici perfect mogelijk om een job als onderhoudstechnieker binnen te halen. Bespreek met je ASAP-consulent je werkdoel!

  • Opleidingen VDAB

VDAB biedt opleidingen aan voor dit knelpuntberoep op diverse locaties in Vlaanderen en voor verschillende profielen. Er zijn cursussen voor werkzoekenden, voor werknemers die een bijscholing of carrièreswitch willen en voor mensen die als zelfstandig onderhoudstechnieker aan de slag willen. De opties: onderhoudsmecanicien, onderhoudselektricien en onderhoudselektromecanicien.

  • Opleiding onderhoudstechnicus SYNTRA

Bij SYNTRA is het ook mogelijk om een opleiding tot onderhoudstechnicus te volgen. Heb je al een diploma elektromecanicien op zak? Dan duurt de opleiding maar 1 jaar. Zo niet, dan volg je eerst een SYNTRA-opleiding van 2 jaar voor elektromecanicien, gevolgd door 1 jaar onderhoudstechnieker.

  • Bachelor elektromechanica of elektrotechniek

Een doorgedreven opleiding als onderhoudstechnieker? Start dan een bacheloropleiding aan de hogeschool of universiteit. Een professionele bachelor in elektromechanica kan je bijvoorbeeld volgen aan de hogeschool Thomas More, UCLL of VIVES. Een bachelordiploma in elektrotechniek behaal je onder meer aan de KULeuven.

Vaardigheden van een onderhoudstechnieker

Als onderhoudstechnieker heb je deze vaardigheden onder de knie en talenten in huis:

  • Techniek is je job, dus je technisch inzicht is prima.

  • Je werkt graag in een flexibel uurschema.

  • Helder communiceren is voor jou geen probleem.

  • Je kan probleemoplossend denken.

  • Bouwplannen e.d. hebben geen geheimen voor jou.

  • Je bent behendig en nauwkeurig.

  • Veiligheid is voor jou prioriteit.

Ontdek al onze vacatures voor onderhoudstechniekers

Zet je carrière in gang. Solliciteer nu als onderhoudstechnieker via Asap.

Bekijk de vACATURES