Krijg je een (gezonde) versnelde hartslag bij het idee van een job als verpleegkundige? Asap staat voor je klaar. Met jarenlange ervaring in en kennis van de arbeidsmarkt voor de zorgsector. Wedden dat we samen met jou de job van je dromen vinden?
Zie je werken in de medische sector wel zitten? Als je een zorgend en empathisch persoon bent en graag met mensen omgaat, levert een job als verpleegkundige je ongetwijfeld veel voldoening op. Jij kan immers een ziekte of een andere moeilijke situatie aangenamer maken voor patiënten. En je staat patiënten bij wanneer ze fysieke, psychische of sociale problemen hebben. Je volgt het ziekteverloop op en bespreekt het behandelproces met collega’s en dokters. Je dient ook op een zorgvuldige manier medicatie en medische zorgen toe, volgens de afgesproken richtlijnen. En dat alles doe je op een professionele en warme manier.
Wat houdt de job van verpleegkundige precies in? Wat is het gemiddelde loon? Welke vaardigheden en kennis zijn vereist? Lees verder en ontdek het antwoord op al deze vragen.
Als verpleegkundige heb je een job met heel wat verantwoordelijkheid. Het is aan jou om medische zorgen toe te dienen op een professionele, correcte en hygiënische manier. Tegelijk houd je rekening met het comfort en de veiligheid van de patiënt. De precieze invulling van je functie kan verschillen naargelang je werkplek, maar over het algemeen staat een verpleegkundige in voor de volgende taken:
Verpleegkundig onderzoek uitvoeren: temperatuur, bloeddruk, ademhaling, … meten en controleren
Op basis van medische info een verpleegdiagnose stellen
Verpleegkundige zorg verlenen: wondverzorging, bloedafnames, zuurstof toedienen, …
Medisch materiaal voorbereiden, rekening houdend met aanwijzingen van de arts
Een zorgplan opstellen
Sociale en emotionele steun bieden
De gezondheidstoestand van patiënten opvolgen
Bijstand bieden bij dagelijkse activiteiten van patiënten
Een verpleegkundig dossier bijhouden
(Para)medische informatie doorgeven
Als verpleegkundige kan je instaan voor algemene verpleging of je specialiseren in een specifieke aandoening, dienst of type patiënt.
Er bestaan dan ook ontzettend veel soorten verpleegkundigen. Enkele voorbeelden?
Algemene verpleegkundige
Psychiatrisch verpleegkundige
Ambulanceverpleegkundige
Anesthesieverpleegkundige
Kinderverpleegkundige
Operatieassistent
Dialyseverpleegkundige
Geriatrisch verpleegkundige
…
Bovendien kan je met voldoende ervaring ook voor de positie van hoofdverpleegkundige gaan of je verder specialiseren in een bepaalde discipline.
Verpleegkundigen kunnen natuurlijk aan de slag in ziekenhuizen, maar ook in andere medische of gezondheidscentra is er vraag naar deze profielen. Daarnaast werken sommige verpleegkundigen ook in de thuiszorg. Een overzicht van mogelijke werkplekken voor een verpleegkundige:
Ziekenhuis
Woonzorgcentrum
Gehandicaptenzorg
Psychiatrische instelling
Thuiszorg (als zelfstandige of voor een zorgbedrijf)
Revalidatiecentrum
Dokterspraktijk
Onderwijs
Derdewereldland (vaak via een internationale organisatie zoals Artsen zonder Grenzen)
In de zorgsector – ziekenhuizen, woonzorgcentra, verpleeghuizen, … – word je betaald volgens vastgelegde barema’s. Deze houden rekening met je dienstjaren en je opleiding. Een starter met een bachelordiploma in de verpleegkunde verdient gemiddeld 2.718 euro bruto. Heb je een HBO5-diploma in verpleegkunde? Dan staat er als starter maandelijks ca. 2.513 euro op je loonbrief. Met een diploma zorgkundige begin je met ongeveer 2.326 euro bruto per maand.
Samen met het aantal dienstjaren stijgt je salaris aanzienlijk. Zo kan je als bachelor verpleegkunde na 35 jaar dienst rekenen op een 4.294 euro bruto per maand. Verder kan je je loon verhogen dankzij nacht- en weekendwerk. Gemiddeld krijg je op zon- en feestdagen 56% extra, op zaterdagen 26% extra en voor nachten verdien je 35% meer.
Dan gebeurt de berekening van je loon of inkomsten natuurlijk anders.
Er zijn verschillende manieren om verpleegkundige te worden. Aan de hogeschool kan je een vierjarige bacheloropleiding volgen. Via HBO5 kan je dan weer op drie jaar tijd een gegradueerde verpleegkundige worden. Vervolgens kan je via een verkort traject nog een bachelordiploma behalen.
Ook een bachelor-na-bachelor volgen is mogelijk. Daarbij specialiseer je in een bepaald domein zoals geestelijke gezondheidszorg, kinderverpleegkunde, intensieve zorg, … Zo’n opleiding kan je bovendien spreiden over meerdere jaren terwijl je al werkt als verpleegkundige.
Wil je je verder verdiepen in verpleegkunde? Dan kan je een universitaire master in de verpleegkunde behalen. Met dat diploma kan je bijvoorbeeld als leidinggevende in een zorginstelling of ziekenhuis aan de slag. Ook meewerken aan wetenschappelijk onderzoek in de boeiende sector van de gezondheidszorg is dan mogelijk. Of je kan lesgeven in de verpleegkunde. Nog studiekriebels? Dan kan je doctoreren in de verplegingswetenschappen.
Natuurlijk gebeurt het ook geregeld dat mensen uit een andere sector of met een andere achtergrond beslissen om verpleegkundige te worden. De zogenaamde zij-instromers. Aangezien het om een knelpuntberoep gaat en de vraag naar verpleegkundigen dus groot is, zijn er tal van manieren om je om te scholen, waaronder opleidingen georganiseerd door VDAB.
Naast de medische, theoretische en praktische kennis die je tijdens een opleiding opdoet, heb je als verpleegkundige ook nood aan een reeks vaardigheden, zoals:
Op een heldere en correcte manier (para)medische informatie overdragen
Vlot communiceren met zowel je collega’s en ander medisch personeel als patiënten en hun familieleden
Je eigen deskundigheid voortdurend blijven ontwikkelen
De veiligheids- en gezondheidsregels respecteren
Correct omgaan met patiënten met verschillende achtergronden
Aandacht hebben voor behoeften en gevoelens van de patiënt
In team samenwerken
Plannen en organiseren
Stressbestendigheid tonen
Zorgvuldig werken
En heb je een inlevingsvermogen om u tegen te zeggen? Solliciteer dan vliegensvlug als verpleegkundige.
Bekijk alle vacatures voor verpleegkundige